Stop en indre blødning, styr en verdenskendt robotarm og oplev kemiske eksplosioner. Odense er vært for den spritnye Robot & Science Kulturfestival, hvor alle – helt gratis – kan blive klogere på teknologiens muligheder. Det kan de ved at få fingrene i den nyeste teknologi gennem workshops, udstillinger og talks, tilsat underholdning af Kåre & Emil fra Store Nørd, Aarhus Kemishow og musikalske navne som Peter Sommer, MC Einar og mange flere.
Robot & Science Odense Kulturfestival er kodet til at få premiere d. 26. maj og fortsætter til d. 28. maj 2023. Festivalen, der foregår i Munke Mose, bygger bro mellem teknologi, kunst og kultur. Den viser teknologien frem på en ny og nærværende måde, så alle kan få en fornemmelse for, hvad robotter, droner og automatisering kan og hvorfor Odense er kendt som “the cobot capital”.
Verdenskendt odenseansk robotarm
Universal Robots er en pioner inden for “cobots’ og har placeret Odense på verdenskortet som en førende destination for den banebrydende teknologi. Virksomhedens verdenskendte robotarm har ændret måden, hvorpå arbejdsprocesser automatiseres og har gjort det muligt, at robotter og mennesker arbejder side om side.
Til festivalen kan besøgende opleve nogle af de kollaborative robotter, der er udviklet i Odense. Der vil være rig mulighed for at møde flere af de virksomheder, som i dag er en del af den internationale anerkendte robotklynge i Odense, herunder Universal Robots, OnRobot, Autonomous units og Echovice.
Robotklyngen i Odense består i dag af over 160 virksomheder og mere end 3600 ansatte. Byen byder derudover på et stærkt vidensmiljø hos Syddansk Universitet, som også formidler ny viden under festivalen.
Robotter i børnehøjde
At være en robotby er viden, vækst og arbejdspladser – men det er også sjove og spændende oplevelser for hele byen og hele familien, lyder det fra børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen, der holder festivalens åbningstale.
– Vi siger, at Odense er verdens bedste robotby, fordi vi har nogle mennesker og virksomheder med fremtidens idéer og som har modet til at eksperimentere for at føre dem ud i livet. Odenses robotvirksomheder opfinder, udvikler og medvirker til byens virkelyst og vækst. Den energi er også levende i vores dagtilbud og skoler. Børn i Odense har mulighed for at dyrke deres nysgerrighed og kan lege sig til viden og kundskaber i science og teknologiens verden. Med den nye festival gør vi det synligt for alle familier, at teknologi er både forretning, fantasi og fornøjelse, siger Susanne Crawley Larsen.
1000 skoleelever fra Odense får adgang til festivalen inden den officielle åbning. I to dage deltager skoleeleverne nemlig i workshops, hvor de skal arbejde med robotteknologi, science, Lego, animation, moderne teknologi og programmering på nye måder.
Kom tæt på robotterne
Til en festival fyldt med dimser, dutter og teknologisk lir, kan det være svært blot at skulle se på og ikke røre. Derfor er det også vigtigt for byens ungdomsskole, UngOdense, der arrangerer festivalen, at byens borgere kan komme i ægte nærkontakt med teknologien.
– For at kunne forstå, hvad robotter egentlig er for en størrelse, og hvordan man er “Verdens bedste Robotby”, skal man også have fingrene i det. Det er der rig mulighed for ved festivalen, hvor man kan prøve alt fra spil- og softwareudvikling til interaktive demoer og robotteknologi. Man kan kode sin egen robot eller prøve at stoppe indre blødninger på fantomdukker. Selv den nyeste AI-teknologi kan man prøve, takket være virksomheder og uddannelsessteder, siger Karsten Damgaard, leder af Ungdomshuset, UngOdense.
Gratis robotfest i Verdens bedste Robotby
Det er gratis for alle at deltage i robot- og kulturfestivalen – og en del af aktiviteterne er i børnehøjde:
Odense ScienceLab on Wheels triller forbi med deres Science Bus, der møder dig og dine nysgerrige spørgsmål om natur, fysik og kemi.I Science Teltet kigger Universal Robotics forbi med en af deres robotter.Hør om SDU-studerendes projekt med at sende satellitter ud i rummet sammen med andre universiteter i Danmark. Makerteltet: et teknologimættet værksted, som kobler innovation, design, IT og håndværk. Her kan du udvikle og afprøve dine skøreste idéer med ligesindede opfindertyper og nyeste teknologi.Elektronisk musiklounge og workshops, hvor du kan prøve et stepklaver, lave din egen musik via beatboxing, instrumenter og programmering. Du kan også være music maker og opbygge dit eget beat. OFF, Odense International Film Festival, parkerer sin offroader på pladsen. Slå dig ned i de røde veloursæder, mens kortfilm om robotter, science og alt det, der kan gemme sig imellem, ruller over skærmen. Prøv nogen af de nyeste spil fra Coding Class Odense. Optag video på green screen og laserskær kreative navneskilte.