Danske robot, automations- og dronevirksomheder har brug for ny innovation og teknologiske løsninger for at realisere deres store potentialer – og det skal en ny klyngeorganisation bane vejen for. I dag blev det offentliggjort, at Odense Robotics i samarbejde med førende videnspartnere skal stå i spidsen for Danmarks robot- og droneklynge, der går i luften i det nye år.
“Danmarks robot-, automation- og dronevirksomheder vil øge vækst og innovation, og det er netop det, vi nu skal stå i spidsen for med den nye nationale klynge. Vi har samlet hele økosystemet og ser frem til at samarbejde med virksomheder og videnspartnere omkring en bred vifte af teknologiområder – i hele landet og i hele værdikæden,” siger Mikkel Christoffersen, klyngedirektør, Odense Robotics.
Ny national klynge
Den landsdækkende klynge skal være med til at accelerere vækst og innovation blandt landets robot-, automations- og dronevirksomheder.
Indsatserne vil spænde over mange teknologiområder og hele værdikæden: Fra innovation inden for sikker robot-menneske interaktion og AI i robotter til udviklingen af flere succesfulde startups og flere konkurrencedygtige, globale virksomheder. Alt sammen med øje for, hvordan robot og droner kan bidrage til den grønne omstilling.
“Vi er allerede i fuld gang med at skabe nye muligheder for industrien i regi at den nye klynge. For eksempel er det fantastisk, at vi allerede har sikret et vigtigt partnerskab med Industriens Fond til at udløse vækstpotentialet i klyngens virksomheder, så de kan stå distancen i den globale konkurrence. Og snart ser vi frem til at offentliggøre endnu et partnerskab med en stor sponsor fra det danske erhvervsliv. Der er stor opbakning til den nye klynge fra erhvervslivet,” siger Mikkel Christoffersen.
Klyngen vil have regionale hubs i Aalborg, Aarhus, København og Sønderborg. Sekretariatet etableres i Odense. Partnerskabet bag klyngen består af førende videninstitutioner: Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Designskolen Kolding, Danmarks Tekniske Universitet, FORCE Technology, Syddansk Universitet og Danmarks Teknologisk Institut.
Samme kendte navn og ansigt i direktørstolen – ny national vision
Den nye klynge er en videreudvikling af sammenlægningen af den fynske klynge Odense Robotics, den nationale droneklynge UAS Denmark og Innovationsnetværket RoboCluster. Mikkel Christoffersen er pt. direktør i den fynske klynge Odense Robotics og bliver direktøren i den nye nationale klynge med samme navn.
På trods af personsammenfaldet i direktørstolen og lighederne i klyngens navn, understreger Mikkel Christoffersen, at der er tale om en ny national klynge med et større virkefelt og en ny vision: At gøre Danmark til en endnu større robotnation. Den nye klynges logo illustrerer netop klyngens rolle med at forbinde hele økosystemet og styrke innovationskraften i en branche under konstant forandring. Det er klyngens opgave at lave et aftryk, der kan mærkes i danske virksomheder over hele landet.
Potentialet er stort
Klyngen skal realisere den danske robotindustris store vækstpotentiale, en industri som i dag er blandt verdens absolut førende. Robot- og droneindustrien beskæftiger i dag 8.500 personer og omsætter for 18 mia. kr. Allerede i 2025 kan beskæftigelsen stige til 25.000 personer og omsætningen til 52 mia. kr. om året.
“Den danske robotindustri er i dag førende på det globale marked for udvikling og produktion af robotteknologi. Nu handler det om at fortsætte den positive udvikling og holde fast i vores globale markedsposition, så vi kan realisere potentialet til gavn for hele Danmark,” siger Mikkel Christoffersen.
Bestyrelsen for den nye klynge forventes etableret i november.