Odenseanerne klatrer som aldrig før: ”Det er fedt at udfordre sig selv”
Klatresporten boomer, og der er over dobbelt så mange medlemmer af klatreklubberne i Region Syddanmark sammenlignet med for ti år siden. Særligt i Odense er klatring populært. Syddanskerne har fået øjnene op for klatring, som ser ud til at være kommet for at blive. På ti år er medlemskabet i de syddanske klatreklubber mere end fordoblet, fra 640 medlemmer i 2011 til 1415 medlemmer i 2020, viser tal fra Danmarks Idrætsforbund. Odense stod sidste år for godt 40 procent af klubmedlemmerne, og hos Boulders i Odense er klatrehallen aldrig tom i åbningstiden.
Den 23-årige klatrer Lucas Andersen er glad for at komme der. – Jeg skiftede fra vægtløftning til klatring for et år siden, fordi jeg savnede at dyrke en sport, hvor det ikke mest handlede om at blive stor og stærk. Til klatring afprøver jeg hele tiden nye veje, og det er fedt at udfordre sig selv og blive hurtigere. Fire af mine venner er også begyndt at klatre, efter vi snakker mere om sporten i vennegruppen, siger Lucas Andersen. Idrætsudøvere søger nye udfordringer på klatrevæggen Boulders Odense vil indfange en tidsånd, hvor idrætsudøvere nemt kan udfordre sig selv. – Vi har forsøgt at skabe et sted, hvor klatrerne kan få passet deres træning ind i en travl hverdag fra morgen til aften alle ugens dage. Og så bygger vores professionelle rutebygger-team nye ruter hver uge. Det gør de, fordi vi gerne vil skille os ud og tiltrække en masse klatrere, siger Kristoffer Lykke Jensen, afdelingsleder i Boulders Odense.
Det betaler sig hele tiden at udfordre nutidens sportsudøvere, og det er netop det, klatresporten har potentiale til, forklarer Knud Ryom, der forsker i idrætspsykologi ved Aarhus Universitet: – Der er sket et skift i tiden, og kroppen skal ikke længere blot have en stærk ydre fremtoning. Den skal også være funktionel. Ved hele tiden at udfordre klatrerne vil sporten indfri behovet for at blive dygtigere – både alene og i selskab med andre. Bouldering er den mest populære klatredisciplin Bouldering er kendetegnet ved at have lave udfordrende klatrevægge på bare fire meter i højden og madrasser som faldunderlag.
Ifølge Dansk Klatreforbund er det den mest populære klatreform, og det er der en god forklaring på, vurderer idrætsforsker Knud Ryom: – Vi bliver mere og mere individualiserede, men har samtidig brug for at være en del af et fællesskab. Bouldering er en hel kultur for sig, hvor man nemt kan socialisere sig med hinanden, fordi man ikke befinder sig oppe i højderne. Samtidig kan det trænes på egen hånd uden en klatrepartner, der holder reb og sele, og det skaber en fleksibilitet og frihed, som det moderne menneske godt kan lide. Kristoffer Lykke Jensen fra Boulders Odense forudser fortsat stigning i efterspørgslen på bouldering i 2022: – Vi har haft travlt i år og har derfor blandt andet ansat en ekstra instruktør i november. På en almindelig dag ringer i snit fem med spørgsmål til vores ydelser, og klatrehallen er fuld i hele åbningstiden. Sådan var det ikke for få år siden, hvor hallen ofte stod tom, og vi fik et par ugentlige opkald. Vi forventer, at der kommer mange flere til i 2022. Boulders.dk er en dansk fitness-klatrekæde med centre i Aarhus, Odense og København, som siden 2009 har været med til at præge klatring og bouldering på den danske scene. Med ugentlige opdateringer af klatreruter på fem sværhedsgrader er der udfordringer for både nye som erfarne.