Kulturregion Fyn giver nu fynboer og turister fra Danmark det perfekte udgangspunkt for at gå på opdagelse i den unikke fynske natur og kulturhistorie henover sommeren. Projektet hedder Fynske Fodspor og består af otte smukke og unikke natur- og kulturruter.

Fyns Hoved, foto: Kulturregion Fyn

Ruterne har et forskelligt tematisk indhold – nogle med fokus på kunst og natur, andre på historiske perioder såsom vikingetiden og renæssancen. Nogle tager folk ud til uspoleret natur, og andre tager folk ud til smukke fynske slotte. Alle ruter skaber forbindelser til nogle af Fyn og øernes enestående kulturelle perler. Fx er det muligt at besøge stedet, hvor Elvira Madigan og Sixten Sparre begik selvmord, eller at gå på opdagelse i Odenses fortid med sagn, genfærd og hemmelige tunneller under åen.

Overalt på Fyn findes der kulturelle perler, som kun venter på at begejstre, og med Kulturregion Fyns initiativ bliver flere af dem nu gjort endnu mere tilgængelige og vedkommende ved hjælp af en grundig rutevejledning såvel som uddybende informationer om de forskellige seværdigheder.

Fyn skal det være

Lars Erik Hornemann, formand for Kulturregion Fyn, mener, at ruterne kommer på det helt rigtige tidspunkt.

– De otte ruter er med til at åbne fortællingen om Fyn op og synliggøre, at Fyn er rig på mange forskellige slags oplevelser. Der er et øget fokus på Fyn og øerne som feriedestination i disse år, og ruterne støtter fint op om den fælles fynske mission om at gøre Fyn og øerne til en endnu mere populær destination for både danskerne og udenlandske turister. Samtidig støtter ruterne godt op om VisitFyns kampagne “Fyn skal det være”, som netop går ud på at synliggøre alle de mange fantastiske tilbud og oplevelser, vi har på Fyn, siger han.

Asta Wellejus, der der er udvikler og producer i projektet, og Stine Keiding, programleder for Kulturregion Fyn, siger, at ruterne viser fynsk natur og kultur fra en ny side.

– Ruterne guider dig til at afdække nye historier i landskabet. Du kan gå på opdagelse i det fynske landskab og se de skjulte historier. F.eks. kan du gå i malernes fodspor på Fyns Hoved og i Svanninge Bakker. Her kan du betragte de udsigtspunkter, Fynbomalerne har malet, samtidig med at du ser på deres kunstværker. Du kan se spor i landskabet af, hvor vikingernes magtcentre var, og finde frem til de mere skjulte natur- og kulturskatte såsom Slipshavn – den hemmelige havn. Ruterne kan med andre ord vise dig Fyn på en ny måde, hvor natur og kultur er forenet, siger Stine Keiding og Asta Wellejus.

En videreudvikling

Fynske Fodspor er en videreudvikling af ruterne fra app’en Historiejagt Fyn, der blev udviklet af Kulturregion Fyn i 2012-2014. Der er blevet udviklet nye ruter, de”gamle” ruter er blevet omskrevet, og der er lavet 8 pdf’er, du kan downloade og frit benytte året rundt. Flere ruter er på vej, herunder på Ærø, Langeland og ved Nyborg Slot. Videreudviklingen er sket i et samarbejde på tværs af Fyn med bl.a. museer, arkæologer, kunsthistorikere, kulturkonsulenter, friluftsentusiaster og VisitFyn.

DE OTTE RUTER:

Malernes Fyn – Fyns Hoved. Træd i de fynske billedkunstneren fodspor og oplev de landskaber, der inspirerede dem.

Malernes Fyn – Svanninge Bakker. Gå i malernes fodspor i Svanninge Bakker og Svanneke Bjerge og fin fire skjulte malerier i landskabet.

Slipshavn. Besøg den skønne naturhavn, som i dag bruges af Marinehjemmeværnet.

Vikingemagt og kirker. Tag turen rundt om Kerteminde Fjord og se sporene fra et af vikingetidens store magtcentre.

Fortidens Odense. Oplev Odenses historie via en rute, som er fyldt med gode historier om spøgelser, hemmelige tunneller og gamle sagn.

Sydfynsk kultur-marathon. Oplev gamle slotte med skjulte skatte. Dyk ned i fortællinger om ulykkelig kærlighed og tag på kultur-shopping i et enestående bymiljø.

Assensbanen. Kør på skinnecykel fra Assens til Tommerup og oplev den skønne natur, mens du lærer mere om de gamle stationsbyer.

Runesten og vilde fugle. Oplev fantastiske levn fra vikingetiden, et enestående naturreservat og vær Robinson Crusoe på en uberørt ø.

Alle ruterne kan downloades som PDF.

Du kan læse mere om ruterne her fynskefodspor.dk