Odense har fået to Ren By-ambassadører
Det er et fælles ansvar for at have et rent og pænt Odense, og derfor har By- og Kulturforvaltningen udnævnt to Ren By-ambassadører, som begge er gået forrest i kampen for en by uden henkastet affald på gaderne eller i naturen.
By- og Kulturrådmand Jane Jegind (V) kunne fredag d. 17. november udnævne Odenses to første Ren By-ambassadører. De nye ambassadører er Tuyen Phan og Daniel Gade, som begge har gjort en stor indsats for at holde Odense fri for affald.
Tuyen Phan har siden marts haft Instagramprofilen Flash Your Trash, hvor hun arbejder med at ændre folks bevidsthed om skrald, så de ikke smider det i naturen. Desuden har Tuyen Phan skabt et netværk, som deltager på såkaldte Trashwalks, hvor der bliver samlet skrald.
Daniel Gade udvikler SnapTrash GO, som bringer snapchat og affald sammen. SnapTrash GO er et gamificeret initiativ fokuseret på opsamling af henkastet affald og i sidste ende opbygge et fællesskab omkring en renere by. Kort sagt, hvordan kan vi tage det sjovt at få affaldet ud af byen. Den store ambition er at starte lokalt og senere gå globalt med SnapTrash GO.
“Jeg er virkelig glad for at udnævne Tuyen Phan og Daniel Gade til Ren By-ambassadører, for vi har et fælles ansvar for at holde Odense ren. Først og fremmest skal vi lade være med at kaste affald på jorden, og dernæst skal vi lade os inspirere af vores frivillige ildsjæle, som gør en stor indsats. Det er vigtigt, at vi prioriterer vores frivillige, så de får gode muligheder og anerkendelse for deres arbejde,” siger Jane Jegind.
Det var da også to glade Ren By-ambassadører, der modtog anerkendelsen fra By- og Kulturforvaltningen.
Tuyen Phan siger:”Det er dejligt med lidt anerkendelse og et klap på skulderen. Det er jo et bevis på, at jeg har gjort en forskel. Forhåbentlig kan jeg få endnu flere i gang, og allerede på søndag kl. 13 afholder vi vores næste skraldetur. Vi mødes på Vesterbro fra Føtex. Alle er velkomne til at deltage, men husk gerne håndsprit. Hvis man ikke kan søndag, kan man holde øje med Flash Your Trash på Facebook, hvor vi opslår nye begivenheder.”
Og Daniel Gade udtrykker: “Som ambassadør kan jeg være et forbillede for andre mennesker i min aldersgruppe. Vi har alle et medansvar, for det er ikke et problem, som kommunen skal eller kan løfte alene. Hvis vi alle gør en lille indsats, så gør det samlet en stor forskel. Nu er vi to ambassadører, men jeg kunne godt tænke mig, at vi blev endnu flere og fik skabt et fællesskab om vores lokale miljø. I forhold til SnapTrash GO vil vi jo gerne brede det til resten af verden, og her vil vi gerne tage gode erfaringer fra Odense med os.”
Stort fokus på henkastet affald
By- og Kulturforvaltningen dykker ned i arbejdet med henkastet affald resten af året og i 2018. Formålet er at finde de tiltag, der kan få os alle til at ramme kurven og ikke naturen. Her får forvaltningen hjælp af odenseanere, der er kommet med gode idéer og viden om affald.
Det er nemlig ikke bare i centrum, at der er fokus på henkastet affald. Der foregår frivillige indsamlinger over stort set hele Odense.
Som et led i projektet bliver der kigget på fem forskellige hotspots i byen, som skal afklare en række spørgsmål:
• Hvor ligger affaldet?
• Hvem smider det?
• Hvorfor smider de det?
• I hvilket tidsrum henkastes affaldet?
Herefter sætter forvaltningen ind med forsøg i de enkelte områder for at se, hvad der virker bedst – med den forudsætning, at nogle tiltag ikke nødvendigvis virker i et område, fordi de virker i et andet.
Tiltagene kan være meget forskellige – det kan være større, mere synlige skraldespande, eller der kan være elementer af nudging. I sidste ende skal erfaringerne bruges i hele Odense.