Syv grønne og blå projekter på Fyn får støtte fra Nordea-fondens Her gror vi-pulje.

Blomsterfluer, løbebiller og mariehøns får bedre livsbetingelser, når syv grønne og blå projekter på Fyn er gennemført.

I disse dage får projekterne besked om, at de har modtaget støtte på op til en million kroner fra Nordea-fondens Her gror vi-pulje, hvor netop biodiversitet og bæredygtighed er i fokus.

Et af projekterne finder man i Odense, hvor Bronx vil fremme biodiversitet ved at omdanne en urban baggård til et lille grønt og levende område, hvor borgere af alle aldre kan engagere sig i bæredygtige aktiviteter. Der indledes med at etablere højbede og et udekøkken, hvilket vil danne rammerne for efterfølgende aktiviteter såsom havearbejde, madlavning, ture og workshops.

Målgruppen omfatter både naturkyndige frivillige og mindre ressourcestærke borgere, som sjældent oplever naturen. Biodiversitet er en kerneværdi i projektet; fra kompostering og regnvandsopsamling til dyrkning af plantevægge og svampe på kaffegrums. Borgerinddragelse er central, hvor lokale frivillige spiller en afgørende rolle i både planlægning og udførelse af aktiviteter, og dermed sikrer en bred lokal opbakning og samarbejde.

Støtten fra Her gror vi-puljen på samlet godt 62,4 mio. kroner fordeler jævnt sig på 57 kommuner over hele landet.

Får besked i disse dage
” Vi glæder os over, at vi må være med til at støtte op om bæredygtige initiativer over hele landet. Det er inspirerende at følge, hvordan borgere i mere end halvdelen af landets kommuner tager livtag med et væld af aktiviteter og oplevelser i bynaturen,” siger Nordea-fondens administrerende direktør, Henrik Lehmann Andersen.

Han peger desuden på, at de over 243 ansøgninger, som Nordea-fonden har modtaget, vidner om stor idérigdom og engagement i lokalsamfundene.

“Det medfører øget biodiversitet, mere genbrug og en øget bevidsthed om anvendelse af bæredygtige materialer – ikke bare i foreningslivet, men hos alle dem, der tager del i de lokale fællesskaber,” siger han.

Mange af de støttede projekter er mindre anlægs- og facilitetsprojekter. Alle modtagere har forholdt sig til miljømæssig og social bæredygtighed i deres projekter, ligesom der er blevet lagt vægt på borgerinddragelse og biodiversitet i vurderingen.

Flere ind i fællesskabet
I forhold til social bæredygtighed har mange projekter fokuseret på at skabe værdi for flere brugergrupper og at skabe tilgængelighed for personer med handicap og andre sårbare grupper, så flere kan blive en del af fællesskabet.

Den miljømæssige bæredygtighed i projekterne afspejles bl.a. i valget af genbrugsmaterialer, brug af lokale, certificerede, og holdbare materialer, affaldshåndtering og beskyttelse af naturen.