Tendens: Odenseanske husejere er mere bevidste om, at skellet skal stå rigtigt
Der er ingen garanti for, at den gamle hæk rent faktisk stod i skellet, og for husejerne i Odense er det blevet vigtigt at få fastlagt skellet. Landinspektørfirmaet LE34 giver her sine bedste råd til husejerne, inden hegnet eller hækken placeres.
Mange vælger i øjeblikket at gøre alvor af planen om at udskifte det gamle plankeværk eller erstatte den halvgennemsigtige hæk med en mere frodig. Det mærkes tydeligt hos landinspektørfirmaet LE34 i Odense, der oplever, at de odenseanske husejere er blevet mere grundige og vidende om, hvilke regler om skel og hegn, der er gældende, når en ny hæk skal plantes, eller hegnet skal skiftes.
– Vi oplever, at husejerne efterhånden er så oplyste, og de har kigget på hegnsloven, inden de ringer. De er bevidste om, hvor vigtigt det er at få afklaret skellets reelle placering. De har pillet den gamle hæk op og er klar til at plante en ny, men vil bare gerne gøre det rigtigt og tager derfor fat på en landinspektør, fortæller LE34’s Mette Bach Glitzky, der har været landinspektør siden 2005 og gennem årene fornemmet den stigende bevidsthed om skellets vigtighed.
Hvad er risikoen ved ikke at have styr på skellet?
Hvis du sætter et nyt hegn op eller bygger til uden at have styr på, hvor skellet til naboen går, risikerer du først og fremmest at sætte dit gode naboskab over styr. Derudover risikerer du, at du ikke kan bygge til, som planlagt, eller at det koster dig ekstra penge, fordi du er nødt til at lave om midt i det hele og skal betale arkitekten eller andre rådgivere for at tilpasse projektet til den nye viden om skel.
– Der er ikke nogen garanti for, at den gamle hæk eller hegn rent faktisk stod i skellet. Desuden er det mere og mere normalt, at huskøbere, inden de skriver under, får en landinspektør til at vise skellets korrekte placering. Derfor er det ærgerligt, hvis du har brugt masser af penge på en flot ny hæk og flytter videre efter et par år, og det viser sig, at hækken skal rykkes op, fordi den ikke står i skel, forklarer landinspektør Mette Bach Glitzky.
– Desuden er der hele problematikken med hævd. Hvis hækken eller hegnet ikke er placeret i skel og har stået på denne placering i over 20 år, kan din nabo muligvis have vundet hævd over noget af din ejendom, tilføjer hun.
Landinspektørens råd – gratis og gode for naboskabet
- Snak med din nabo: Det er intet, der kan give stress, mavesår og søvnløse nætter, som nabostridigheder. Derfor kan du lige så godt tage snakken fra begyndelsen af, når du planlægger nyt hegn eller hæk eller vil bygge i umiddelbar nærhed til skel.
- Undgå at miste dele af din grund: Hvad sker der, hvis naboen ikke vil være med til at betale til en ny fælles hæk eller hegn, og du selv sætter det op indrykket på din egen grund? Så opstår der i princippet et ingenmandsland mellem din hæk/hegn og skellet til naboens grund, fordi du ikke bruger den del af din egen grund. Naboen har således ikke kun fået en gratis ny hæk eller hegn, men kan på sigt vinde hævd over denne del af din grund – medmindre du ved hjælp af et landinspektørfirma får tinglyst en aftale med naboen om, at vedkommende må anvende dit areal. På den måde sikrer du, at arealet fortsat tilhører din grund, og samtidig har du rene linjer i forhold til hævd og fremtidige salg og køb af din eller naboens hus.
- Sørg for fri passage mod en offentlig vej eller sti: Husk, at hækken vokser i bredden – plant den derfor i fornuftig afstand til skel, for eksempel 30-40 centimeter fra skel, så der kan være fri passage på hele det offentlige vejareal. Tænk på, at der skal være plads på fortovet til, at man kan være der med en barnevogn og et barn i hånden.
- Tjek lokalplanen: Når du udskifter hegn eller hæk og særligt mod offentlig vej eller sti, skal du være opmærksom på, at nogle lokalplaner kan indeholde en regulering af, hvorvidt der må sættes hegn eller kun hæk, særligt mod veje. Tjek derfor lokalplanen, så du er på den sikre side.