Hurtig og velkvalificeret førstehjælp og en lille spray med modgift. Det er redskaberne, der skal hjælpe med, at færre odenseanere dør af en overdosis. Odense Kommune giver nu 300.000 kroner til et profilprojekt, der skal sikre, at 350 frivillige i og tæt ved det odenseanske misbrugsmiljø bliver uddannet i at redde liv.
En lille næsespray med “antidote”-stoffet Naloxon og den nødvendige viden om, hvordan den skal bruges. Det skal flere hundrede personer i og omkring det odenseanske misbrugsmiljø snart gå rundt med i hverdagen.
Tanken er at udbrede førstehjælpskurset i den såkaldte antidote-metode blandt frivillige, pårørende, fagpersonale og brugere. Ambitionen er, at der kontinuerligt skal være 350 personer omkring misbrugsmiljøet, der kan træde til, hvis de bliver vidne til en overdosis.
Hvert år dør omkring 250 danskere en narkorelateret død, og tallet har været stabilt de seneste 10 år, og i Odense var der i 2020 12 narkorelaterede dødsfald. Det understreger vigtigheden af at uddanne flere førstehjælpere, mener beskæftigelses- og socialrådmand Christoffer Lilleholt, der selv tog kurset i slutningen af januar.
-Hvert eneste narkorelaterede dødsfald er ét for mange. Derfor skal vi hele tiden arbejde på at styrke både forebyggelse og behandling. Det her samarbejde mellem Behandlingscentret og Antidote er en vigtig brik i det arbejde, og forhåbentlig kan det gøre livet lidt mere trygt for nogle af de odenseanere, der lever de allermest udsatte live, siger Christoffer Lilleholt.
Ekstra damp på eksisterende samarbejde
Odense Kommunes Behandlingscenter Odense indgik allerede i 2021 et samarbejde med den frivillige organisation Antidote Danmark for at få flere odenseanere uddannet i at redde liv i forbindelse med overdoser. I byrådssalen onsdag aften blev det endeligt besluttet, at antidote-projektet bliver Beskæftigelses-og socialforvaltningens profilprojekt indenfor det frivillige sociale arbejde i 2022, og med tildelingen af 300.000 kroner kan der skrues ekstra op for arbejdet med at uddanne flere førstehjælpere og også flere instruktører.
– Vi har et unikt og målrettet samarbejde med Odense Kommune, og nu kan vi skrue endnu mere op for arbejdet, så vi forhåbentlig kan hjælpe alle dem, der risikerer at få en overdosis, siger Michael Lodberg Olsen der er leder hos Antidote Danmark i København.
Næsespray virker hurtigt og gør ingen skade
På kurset lærer de frivillige, hvordan de kan hjælpe ved en overdosis med en kombination af hjertemassage og den særlige næsespray. Næsesprayen Naloxon virker ved at binde sig til de samme receptorer i hjernen, som fx heroinen binder sig til, og på den måde neutraliserer modgiften heroinen, og har den livløse person ikke indtaget opioider som f.eks. heroin, så gør modgiften ingen skade.
-Jeg har selv brugt sprayen to gange. Den ene gang var personen faktisk død, men 12 sekunder efter at jeg brugte næsesprayen, så stod han op igen, fortæller Michael Lodberg Olsen.
Profilprojekter handler om at udbrede frivilligt socialt arbejde I budgetforliget for 2020 besluttede byrådet at styrke frivillighedsindsatser på velfærdsområdet og med det også at øge antallet af frivillige i Odense Kommune. I den forbindelse har Økonomiudvalget besluttet, at der i perioden 2020-2022 skal udvikles en række markante profilprojekter, der sigter mod at understøtte disse ambitioner på frivillighedsområdet.
Samarbejdet med Antidote Danmark er sådan et projekt, og det giver rigtigt god mening at udbrede det frivillige arbejde, mener beskæftigelses- og socialrådmand Christoffer Lilleholt.
– Helt generelt så er det værdifuldt for vores by, at vi har mange frivillige som på forskellige måder tager ansvar for at hjælpe og støtte andre. For lige meget hvor mange dygtige og engagerede medarbejdere, vi har i kommunen, så kan de frivillige byde ind med noget, man ikke kan købe for penge. I det her konkrete tilfælde øger de frivillige sandsynligheden for, at hjælpen er nær, også hvis overdosen sker langt fra varmestuen eller behandlingscentret. Samtidig kan det give mennesker med misbrug et styrket selvværd, at de bliver i stand til at hjælpe andre i samme situation, siger Christoffer Lilleholt.
Hvis man ønsker at tage et antidotekursus, så kan man ringe til afdelingsleder Anette Nancke fra Behandlingscenter Odense på mob. 4028 1083.