Det er en ny trend, at forældregrupper arrangerer lejrskoler i det fri. Men ikke alle har forudsætningerne, siger naturskoleleder på Sydfyn. Det ændrer støtte fra Nordea-fonden på. De støttede projekter ligger desuden i Odense og Middelfart.

På Sydfyn vil den lokale Trente Mølle naturskole sende helt unge på sheltertur for dummies. Under coronaen oplevede naturskolen en fordobling af shelterovernatninger på et år, og den tendens har holdt sig.

“Antallet af overnatninger fik et ordentligt spark under coronaen, men ikke alle er klædt lige godt på til at opleve naturen. Det vil vi gerne gøre noget ved,” fortæller leder Leif H. Sørensen.

En lånekasse med det nødvendige udstyr med gryder, bålstativer og køkkengrej suppleret med aktiviteter til sheltertur, skal give unge, deres forældre og efterskoleklasser mod på at tage naturen til sig.

“De kan for eksempel lære, hvordan man kan bruges naturens egne spiselige planter. Og jeg kan sagtens se fire veninder eller en gruppe drenge på 14 til 16 år tage af sted på egen hånd,” siger Leif H. Sørensen.

Han har også bemærket en ny trend, hvor forældre arrangerer lejrskoler for deres børns skoleklasser.

“Mange skoler på Fyn har sparet lejrskoler væk, og det mærker vi på efterspørgslen,” fortæller han.

Et skub for naturbaserede tilbud
Nordea-fonden uddeler i dag i alt 31,5 mio. kr. til 41 projekter, der skal give danskerne bedre muligheder for at nyde og bruge naturen. Støtten fordeles til projekter over hele landet, fra Bornholm i øst til Esbjerg i vest.

Projekterne spænder bredt og omfatter alt fra udvikling af nye aktiviteter i naturskoler og -centre til etablering af nye faciliteter. Fælles for projekterne er, at de har fokus på at skabe inkluderende og bæredygtige naturoplevelser for alle.

“Naturens mødesteder er bemandet med engagerede mennesker og fyldt med fortællinger om vores fantastiske natur. Hvis vi kan være med til at flere går på opdagelse i naturen – også dem der ikke har opdaget den endnu, så er et stort mål nået,” siger Henrik Lehmann Andersen, administrerende direktør i Nordea-fonden.

En landsdækkende bevægelse
Hovedstaden er den region med flest støttede projekter (39%), men alle fem regioner i Danmark modtager støtte. Det viser et stærkt ønske i hele landet om at styrke naturens mødesteder og gøre dem tilgængelige for endnu flere. Puljen fokuserer på at skabe merværdi ved de eksisterende naturcentre og understøtte deres funktion som centrale mødesteder.

“Der er plads til flere gæster i naturen. Flere undersøgelser blandt andet fra Friluftsrådet og Københavns Universitet viser, at ophold i naturen har en positiv effekt på den generelle sundhed. Oplevelser i det fri styrker både vores mentale og fysiske velvære. Rundt om i landet findes naturskoler og -centre, der fungerer som indgangsportaler til naturen. Mange brugere drager stor fordel af faciliteterne og tilbuddene, som bidrager til at gøre naturen mere tilgængelig,” siger Henrik Lehmann Andersen.

En del projekter fokuserer desuden på sårbare borgere og mennesker med handicap.

 

De 41 projekter grønne mødesteder fordeler sig over hele landet. Tre af dem ligger på Fyn.