Onsdag den 7. februar blev LIFE Fondens første regionale undervisningslaboratorium indviet. LIFE Lab Syddanmark er beliggende i Odense og inviterer skoleklasser fra hele Fyn til at arbejde eksperimenterende med naturvidenskab og teknologi i topmoderne faciliteter. Til at fejre begivenheden var der bl.a. besøg af Odense Kommunes rådkvinde for Børn & Unge, Susanne Crawley Larsen (RV).
For lidt over et år siden blev der stukket to spader i jorden for at markere opstarten af byggeriet LIFE Lab Syddanmark ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole i Odense. Nu står undervisningslaboratoriet færdigt, og det blev fejret ved at plante tre fynske æbletræer med de selvsamme spader.
LIFE Fonden er et landsdækkende initiativ, der ønsker at fremme børn og unges naturvidenskabelige og teknologiske almendannelse uanset deres baggrund. Derfor tilbyder fonden bl.a. gratis undervisningsforløb og undervisning i laboratorier. LIFE Lab Syddanmark er fondes første regionale undervisningslaboratorium, og det er opført i tæt dialog med UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole og Odense Kommune, der siden 2022 har været partnerskabskommune med LIFE Fonden.
Odense Kommunes rådkvinde for Børn & Unge var blandt talerne ved både første spadestik og indvielsen:
”Det er mit håb, at LIFE Lab Syddanmark bliver et sted, hvor de næste generationer af børn og unge i Odense bliver naturvidenskabeligt dannede. Hvor vi inspirerer dem til at bruge deres nysgerrighed med omtanke – og gør dem klogere på, hvordan de kan leve gode liv som mennesker og samtidig tage vare på den planet, der er vores fælles forudsætning og ansvar,” sagde Susanne Crawley Larsen i sin tale.
Lokalt samlingssted for inspirerende naturfagsundervisning
En anden taler var UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskoles rektor, Jens Mejer Pedersen:
”Vi er begejstrede for, at få besøg af en masse skoleklasser, nu hvor LIFE Lab Syddanmark slår dørene op på vores campus på Niels Bohrs Allé. Det giver liv, og det giver rigtig god mening, når nu vi uddanner både lærere og pædagoger her. Jeg er sikker på, vi kan få et gensidigt frugtbart samarbejde mellem vores uddannelser og undervisningen i LIFE Lab Syddanmark.”
LIFE Fondens adm. direktør Stefan Hermann talte ligeledes om det gode samarbejde og lagde desuden vægt på den lokale forankring:
”Vi glæder os til at fortsætte det gode og tætte samarbejde med UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole og Odense Kommune. Det er væsentligt for, at vi i LIFE Fonden kan være det langsigtede initiativ for alle børn og unge i hele Danmark, som vi er sat i verden for at være. Vi håber, at LIFE Lab Syddanmark bliver et lokalt samlingssted for inspirerende naturfagsundervisning, der fremmer den naturvidenskabelige og teknologiske almendannelse blandt børn og unge.”
Efter talerne var det tid til at plante træer af de fynske æblesorter Ingrid Marie, Filippa og Aroma, der er en krydsning mellem Ingrid Marie og Filippa. Derefter kunne gæsterne opleve eksperimenter fra LIFE Fondens undervisningsforløb i laboratoriet.
Verdens største problemstillinger på skoleskemaet
LIFE Lab Syddanmark åbnede allerede for elever torsdag den 4. januar, hvor 9. Y fra Agerup Skole var den første skoleklasse, som eksperimenterede i det nye laboratorium.
Når elever kommer til LIFE Lab Syddanmark, har de forinden arbejdet med et undervisningsforløb fra LIFE Fonden hjemme på skolen. I et LIFE Forløb arbejder elever praktisk med at udvikle løsninger på nogle af de største problemstillinger, verden står overfor, som fx at stoppe sult eller gøre produktion mere bæredygtig. I LIFE Lab Syddanmark fortsætter eleverne arbejdet sammen med undervisere fra LIFE Fonden. Her er der avanceret udstyr, som ikke normalt er til rådighed på skoler.
Både LIFE Forløb og undervisningen i LIFE Lab Syddanmark er gratis for skolerne, da det uddeles som bevillinger fra LIFE Fonden. LIFE Fonden er støttet af Novo Nordisk Fonden.