Fredag den 28. september blev der afholdt FrivilligGalla i Odense, og Vollsmose Boxing fik flest publikumsstemmer og kunne derfor løbe med Ildsjæleprisen 2018.
Odense kommunes uddeling af Ildsjælepriserne var igen i år en del af den store FrivilligGalla, der er de frivillige sociale foreningers egen festaften. Arrangementet blev afholdt i Odense Idrætshal, og med mere end 250 gæster var der meldt ‘fuldt hus’.
Som aftenens konferencier guidede Birgitte Weinberger de fremmødte gennem et festligt program med god mad, prisoverrækkelser, komik og musik – alt sammen for at hylde det frivillige sociale arbejde i Odense.
Ildsjæleprisen blev traditionen tro overrakt af Borgmester Peter Rahbæk Juhl til en frivillig social forening/organisation, der i særligt grad har været med til at gøre en forskel for en gruppe socialt udsatte eller sårbare mennesker i Odense.
På baggrund af indstillinger fra offentligheden var der udpeget tre nominerede til Ildsjæleprisen: Plexus Odense, Projekt Husvild og Vollsmose Boxing. Publikum valgte ved aftenens afstemning, at Vollsmose Boxing skulle have prisen.
Om vinderen
Vollsmose Boxing blev årets vinder af Ildsjæleprisen på baggrund af deres enestående sociale arbejde med unge mennesker fra vanskelige kår.
Foreningen møder de unge mennesker i øjenhøjde og bidrager til, at der ikke alene dannes dygtige boksere, men også dannede unge mennesker, som pludselig får styrket troen på sig selv, tager ansvar og viser sig selv og omgivelserne respekt. Som en del af den sociale indsats inddrages forældrene i børnenes foreningsliv, og der afholdes ugentligt en lektiecafé, så medlemmernes skolekundskaber styrkes, så alle aspekterne af hverdagen fungerer.
Citat fra Shahbaz Aslam fra Vollsmose Boxing:
– Vi siger tusind tak for prisen, det er dejligt med anerkendelsen. For os er det et tegn på, at det, vi gør, er godt, og det er sådan noget, der giver os lyst til at kæmpe videre!
Fire andre priser blev uddelt
Udover Ildsjæleprisen, blev der også fundet vindere til Kickstarterprisen, Drivkraftsprisen, Holdspillerprisen og Stjernen.
De fire priser blev overrakt af de fire rådmænd, henholdsvis Brian Dybro, Susanne Crawley Larsen, Søren Windell og Jane Jegind.
Vinderen af Kickstarterprisen blev: Familieforeningen Skt. Klemens
Kickstarterprisen gives til en ny forening eller et nyt tiltag som løser udfordringer for en socialt udsat eller overset målgruppe.
Familieforeningen Skt. Klemens vandt Kickstarterprisen på baggrund af deres nytænkende måde at arbejde med en kendt problematik i et udsat boligområde. Igennem festlige aktiviteter og arrangementer har de skabt mulighed for at mennesker kan mødes om noget fælles tredje, og dermed har de kunne nedbryde fordomme og bygge bro på tværs af boligsociale skel.
Vinderen af Drivkraftsprisen blev: Åbent Sind
Drivkraftsprisen gives til en forening eller organisation, der i høj grad har været med til at skabe engagement og virkelyst blandt de frivillige.
Åbent Sind vandt Drivkraftsprisen på baggrund af deres evne til at sprede gejst og glæde, så unge med psykisk sårbarhed kunne føle sig velkomne og trygge i bylivet, som fx ved Torsdagskoncerterne i Kongens Have.
Vinderen af Holdspillerprisen blev: Venligboerne og Næstehjælperne
Holdspillerprisen gives til en eller flere frivillige sociale foreninger, organisationer eller private virksomheder for et brugbart samarbejde, som har gjort en forskel for en udsat eller sårbar gruppe.
Venligboerne og Næstehjælperne vandt Holdspillerprisen på baggrund af deres konstruktive samarbejde i Hesselhaven, hvor de ikke bare har formået at skabe værdi for deres to målgrupper, men også for de beboere i kvarteret, der nu har fået et samlingspunkt.
Vinderen af Stjernen blev: Hanne Syrak
Stjernen gives til en frivillig person, der har ydet en ekstraordinær og vedholdende frivillig social indsats i Odense by.
Hanne Syrak vandt på baggrund af hendes mangeårige indsats i bl.a. Børns Voksenvenner, Bolbro Brugerhus og Frivilligcenter Odense, hvor hun igennem tiden har inspireret mange med hendes store viden og stærke værdier.
Tidligere modtagere af Ildsjæleprisen
2017 Home Start Odense
2016 Foreningen 2 timer om ugen
2015 Børns Voksenvenner
2014 Odense Ældre IT
2013 Samtaleboblen
2012 Den Fri Rådgivning
2011 Foreningen Frivillige i lokalområde 3
2010 NEFOS, Netværket for Selvmordsramte
2009 Center for Seksuelt Misbrugte
2008 Landsforeningen for udbrændte
2007 Havebæks Venner