Ventetiden har været lang for filmskaberne bag de 4.129 kortfilm, der er blevet indsendt fra hele verden med håbet om at sikre sig en plads på 2023-udgaven af OFF – Danmarks ældste og eneste Oscar-, EFA- og Robert-kvalificerende filmfestival. Nu er ventetiden ovre og feltet er skåret ned til 129 film, som dermed udgør det officielle konkurrenceprogram for OFF23.

Det høje antal indsendte film og ikke mindst den voksende internationale opmærksomhed omkring OFF – Odense International Film Festival glæder Odenses By- og Kulturrådmand Søren Windell (C):

– Det er en fornøjelse at se, hvordan OFF vokser og udvikler sig år for år. Både som international kulturbegivenhed med stor rækkevidde, men også som en nær, odenseansk kulturinstitution, der gør et stort arbejde for at tilbyde filmoplevelser i byrummene, introducere kortfilmmediet til danskere i alle aldre og ikke mindst understøtte vilkårene for de kommende generationer af filmskabere. Det kan vi godt være stolte af, lyder det fra By- og Kulturrådmand Søren Windell.

Også festivalleder Birgitte Weinberger glæder sig over, at stadig flere filmskabere fra ind- og udland lægger mærke til OFF i landskabet af internationale kortfilmfestivaler. Det kan der være flere grunde til. Men det er bestemt ikke gået ubemærket hen, at flere kortfilm gennem tiden har taget rejsen via Odense til Oscaruddelingen i Dolby Theatre. Det gælder blandt andet kortfilmen “An Irish Goodbye”, som var en del af konkurrenceprogrammet ved OFF22 og dette forår modtog den betydningsfulde Oscar-statuette for “Best Live Action Short”.

Kortfilm er et vindue til fremtiden
Blandt konkurrenceprogrammets 129 udvalgte kortfilm finder du i 2023-udgaven af OFF alt fra nervepirrende og farverig animation om indre dæmoner til øjenåbnende dokumentarer og fiktionsfilm med fokus på forknytte familieforhold. Både visuelt og indholdsmæssigt kommer programmet vidt omkring – og det er ifølge Birgitte Weinberger helt bevidst:

– Filmskabere er af natur nysgerrige – og den selv samme nysgerrighed håber vi, at vores publikummer tager med, når de sænker sig ned i biografsæderne og overgiver sig til de udvalgte kortfilms forskelligartede fortællinger. Vi forsøger altid at sammensætte et program, der spænder bredt i stil, geografi og temaer. Det gælder også i år. Der – foran lærredet – får vores gæster ikke kun et vindue til andre verdensdele og kulturer, men også et kig ind i fremtiden på de emner, som fylder hos de kommende generationer, herunder kønsroller og identitet, siger Birgitte Weinberger.

Mange velkendte danske skuespillere på rollelisten
Selvom der er film med fra hele 45 forskellige lande med masser af nye talentfulde kræfter foran og bagved kameraet, vil du alligevel se en lang række velkendte ansigter på lærredet under OFF23. Det gælder blandt andet skuespiller, manuskriptforfatter og instruktør Ditte Hansen, der netop i år er aktuelt med Tv-serien “Dansegarderoben”, som hun har skabt sammen med kollegaen Louise Mieritz. Derudover kan du glæde dig til fremragende præstationer af skuespillere som Marijana Jankovic, Nukâka Coster-Waldau, Vigga Bro, Jens Jørn Spottag, Tommy Kenter, Lars Knutzon og Kirsten Olesen.

Nicolaj Kopernikus er også en del af årets program – både med hans egen film, hvor han er instruktør og hovedrolleindehaver, samt som en del af castet i en anden kortfilm.

Oscar-, EFA- og Robertkvalificerende konkurrencer
Konkurrenceprogrammet består i 2023 af fire centrale konkurrencer: Den Internationale konkurrence, Den Danske Konkurrence, Animationskonkurrencen samt Dokumentarkonkurrencen. Alle fire konkurrencer indeholder oscarkvalificerende kategorier. Priserne uddeles af festivalens kompetente juryer til det sagnomspundne Award Show, som afholdes lørdag d. 2. september. Her afsløres i øvrigt også, hvilke fem film fra den danske konkurrence, der kan bryste sig af en Robert-nominering, som uddeles af Danmarks Filmakademi.

Den fulde liste over konkurrenceprogrammets 129 udvalgte kortfilm kan ses her:

https://filmfestival.dk/en/official-selection/

Foto: Malene Nelting