Den danske papirklipper Torben Jarlstrøm Clausen havde travlt med saksen, da han for nyligt holdt klippeworkshop ved Museum of Danish America, som ligger ude på prærien i Elk Horn i Iowa, USA. Han fik også lejlighed til at nyde den lokale mad og til at hilse på byens borgmester Stan Jens.

”Det bedste øjeblik ved at klippe papirklip er når papiret foldes ud…”

Museum of Danish America er ifølge den amerikanske museumsforening blandt de tre procent bedste museer i USA. I det seneste halve år har museets besøgende kunnet opleve Torben Jarlstrøm Clausens udstilling ”Saksens lyd”. For nyligt var papirklipperen selv i Elk Horn for at holde foredrag og klippeworkshops i forbindelse med museets markering af Thanksgiving.

Markeringen strakte sig over to dage. Der kom knap 400 besøgende og rigtig mange af disse greb gerne saksen, fortæller Torben Jarlstrøm Clausen:
– Det var tydeligt for mig, at folk havde fri og var friske på at prøve noget nyt. Der var fuld fart på det kreative, og på et tidspunkt var vi personer fra USA, Danmark, Thailand, Tyskland og Tajikistand samlet ved bordet om klipperierne. Det var ret hyggeligt, fortæller Torben Jarlstrøm Clausen.

”Besøgende i alle aldre deltog i Torben Jarlstrøm Clausens klippeworkshops i Elk Horn”

Elk Horn blev grundlagt af danske udvandrere i 1901 og har omkring nu 600 indbyggere af primært dansk oprindelse. Netop derfor omtales byen ofte som ”Danmark på prærien”. Mange kender sikker Elk Horn fra en række populære TV-programmer, hvor Brødrene Price bl.a. laver dansk julemad for byens beboere. I programmerne optræder også byens borgmester Stan Jens, som Torben Jarlstrøm Clausen håbede på at møde ved besøget:

– Pludselig dukkede Stan Jens op i museet i fuldt julemandskostume. Jeg sad og klippede med børn og voksne og udbrød glad: “Se der kommer borgmesteren”, hvorefter børnene kigger mærkeligt på mig. Jeg måtte straks korrigere: “Nej det er forkert, det er jo ikke borgmesteren, det er jo selveste julemanden”. Og det grinte vi voksne en del af, fortæller Torben Jarlstrøm Clausen.

Ek Horn er også kendt for utraditionelle sammensætninger af danske retter. Et eksempel er, at man på en af byens spisesteder kan bestille æbleskiver med medisterpølse til morgenmad. Torben Jarlstrøm Clausen fik da også sat smagsløgene på prøve, da han spiste aftensmad på restauranten The Flour Mill:

“Torben Jarlstrøm Clausen mødte Elk Horn borgmester i egenskab af at være byens julemand”

– Restauratøren anbefalede mig, hvad der skulle være deres absolut mest danske ret, som var den berømte pizza The Great Dane. Den var toppet op med frikadelle, medisterpølse, rødkål, forårsløg og fem slags ost. Det lyder måske underligt, men den var faktisk yderst velsmagende, fortæller Torben Jarlstrøm Clausen.

I maj 2019 drager Torben Jarlstrøm Clausen til USA igen, hvor han skal klippe ved et symposium om skandinavisk kunst arrangeret af University of Wisconsin-Madison.

Det var fjerde gang indenfor tre år, at Torben Jarlstrøm Clausen klippede i USA og turen til Elk Horn var sponsoreret af Aslaug og Carl Friis’s Legat og Grosserer L. F. Foghts Fond. Udstillingen ”Saksens lyd” blev vist første gang i Tokyo i 2017, og den har han udviklet sammen med lydkunstneren Robert Cole Rizzi og fotografen Karen Relster.

“Torben Jarlstrøm Clausen var begejstret for pizzaen The Great Dane med bl.a. frikadelle, medisterpølse og rødkål”