Banedanmark skriver bl.a. dette i sin pressemeddelelse om skinnefræseren:

På en nat kan skinnefræseren slibe op til tre ton jern af skinnerne. Fra den 27. april og lidt ind i maj er den på Svendborgbanen.

Foråret er tid for skinnefræsning, og denne gang besøger det særlige skinnefræsetog også Svendborgbanen, som får besøg af det store specialtog i slutningen af april og begyndelsen af maj.

Fræsetoget fjerner en stor del af de revner, der opstår på kørekanten af skinnerne, inden de vokser sig store. Det betyder, at skinnerne holder længere, og samtidig reducerer fræsningen risikoen for skinnebrud.

“Ved at fræse skinnerne, sørger vi for, at de kan holde længere. Det betyder færre hastighedsnedsættelser, færre skinnebrud og færre skader, der skal udbedres, siger Pernille Skovrup, vedligeholdelsesleder i Banedanmark.

Fræsehjulene på den 155 ton tunge skinnefræser kan fræse over en millimeter af togskinnen pr. passage. Da det normalt kræver det mellem 1-3 fræsninger, inden revnerne er forsvundet, så betyder det også, at der fræses store mængder jern af skinnerne, når fræsetoget kommer forbi.

“På en nat kan toget fræse op til tre ton jern af skinnerne. Jernspånerne bliver herefter opsamlet, kontrolleret, sorteret og bearbejdet, inden de bliver genanvendt,” siger Pernille Skovrup.

Det går langsomt, når fræsetoget sætter sine fire fræsehjul og to slibehjul i skinnerne. Når der fræses skinner, bevæger toget sig fremad med en hastighed på under 1 km/t.

Kører om natten – klargøres om dagen
Fræsetoget kører om natten, så togdriften generes mindst muligt. Om dagen bliver det renset og klargjort. Klargøringen kan give støjgener for naboer, der bor tæt ved togets standplads.

Fræsetoget kører efter følgende plan:

27.-28. april: Odense-Fruens Bøge
28.-29. april: Odense-Højby
29.-30. april: Årslev-Ringe
30. april-1. maj: Ringe-Stenstrup
1.-2. maj: Stenstrup-Svendborg
2.-3. maj: Stenstrup-Svendborg
3.-4. maj: Stenstrup-Svendborg

I hele perioden holder toget i dagtimerne parkeret i Odense.