Det kan være nyheden, som alle gravide har ventet på – spis en is og gør noget godt for dit barn. Jordemødre og læger på OUH er lige nu ved at tage de første skridt til at kunne svare på, om is kan forebygge for tidlig fødsel.
Sommer som gravid kan være en overordentlig varm prøvelse for alle, der venter på et lille nyt medlem af familien.
Men nu er forskerne på Odense Universitetshospital ved at tage de første skridt til en undersøgelse af, om man som gravid både kan køle sig selv med en is, og gøre noget godt for sit barn samtidig. Forskerne vil nemlig finde ud af, om en specialdesignet is kan mindske risikoen for, at gravide føder for tidligt.
– I undersøgelsen vil vi give gravide, som har særlig høj risiko for at føde for tidligt, en specialdesignet is, som kan påvirke kvindens bakterieflora i vagina og tarm i gunstig retning. Vi tror nemlig, at deres bakterieflora er afgørende for vedligeholdelsen af en sund graviditet og at isen kan være med til at skubbe den i den rigtige retning, siger professor og projektansvarlig Jan Stener Jørgensen.
Forskerne er endnu tidligt i processen med deres is-forsøg, og i første omgang vil de blandt andet afklare, om det i det helt taget praktisk kan lade sig gøre at få de gravide til at spise is.
– Vi skal undersøge noget så lavpraktisk, om de kan lide isen og hvad de synes om at spise den. Samtidig skal vi også undersøge, om en specialdesignet is rent faktisk kan ændre de gravides bakterieflora. Vi vil selvfølgelig også undersøge, om vi rent faktisk kan se en forskel i, om de gravide føder for tidligt, men fordi vi i første omgang giver isen til forholdsvist få kvinder, forventer vi ikke, at vi vil se en tydelig forskel mellem isspiserne og kontrolgruppen, siger jordemoder og projektleder Julie Ribe Bagge.
I forsøget vil forskerne opdele 50-100 gravide med øget risiko for tidlig fødsel i to grupper – en gruppe, som skal spise isen to gange dagligt og en gruppe, som ikke spiser is. Tre gange i løbet af graviditeten skal alle inkluderede gravide aflevere podninger fra tarm og vagina, oftest i forbindelse med de undersøgelser, som de alligevel skal til i obstetrisk ambulatorium.
– Vi håber, at vores forsøg kan være første skridt på vej til at forebygge flere for tidlige fødsler blandt udsatte gravide. Der er et stykke vej endnu, inden is vil blive en fast del af behandlingen på OUH, men der er helt sikkert et stort potentiale i at forsøge at styrke de gravides bakterieflora, og på hvilken bedre måde kan man gøre dette end med en is, siger Jan Stener Jørgensen.
Projektet foregår i samarbejde med Biosynergy A/S (Is fra Skarø), som udvikler den specialdesignede is.