Et flertal i byrådet har netop godkendt helhedsplanen for Birkeparken, som fra næste år og frem til 2026 gennemgår en stor renovering med 249 moderne, almennyttige boliger foruden grønne åndehuller og nye boligveje.

Vollsmose bliver frem mod 2030 transformeret fra udsat boligområde til en attraktiv og velfungerende bydel i kraft af de politiske aftaler “Den sidste Vollsmoseplan” fra 2018 og den lovpligtige udviklingsplan fra 2019 med fysisk omdannelse af bydelen. Andelen af almene familieboliger i Birkeparken og de fem øvrige afdelinger skal ned på maksimalt 40 procent, og de resterende boliger står foran en gennemgribende renovering.

I dag er Birkeparken nedslidt med fugt og skimmelsvamp i lejlighederne, træk fra døre og vinduer med høje varmeregninger og dårligt indeklima til følge. Boligerne bliver renoveret med fokus på at kunne opfylde ønskerne hos en bred gruppe af borgere.

Med helhedsplanen for Vollsmose bliver 200 almennyttige boliger nedlagt i Birkeparken, og afdelingen får 249 almene boliger med moderne indretning, og det glæder rådmand Søren Windell (K) fra By- og Kulturforvaltningen.

“Jeg har selv boet en rum tid i Birkeparken i en lys, dejlig og billig lejlighed. Men den var nedslidt som hele området, og det retter vi nu op på med helhedsplanen til en moderne bydel med almene boliger og ejerboliger, rækkehuse og lejligheder. Vi åbner området op med nye boligveje og grønne åndehuller med hyggelige opholds- og aktivitetspladser, som indbyder til naboskab og fællesskab”, siger Søren Windell.

Renoveringen af boligerne begynder næste år, og de skal stå klar til indflytning i 2026, og i byggeperioden står boligselskabet FAB står for genhusningen af beboerne. Boligerne i Birkeparken bliver fordelt på 60 rækkehuse og 189 lejligheder. 62 af dem bliver såkaldte tilgængelighedsboliger med elevator og ekstra plads til kørestol eller rollator, så seniorer har mulighed for at blive i eget hjem. Hver bolig får en parkeringsplads, og nye boligveje fører trafikken ind i området på gader med lav hastighed.

– Birkeparken bliver en bydel med blandede boliger, og herunder også ejerboliger, så vi kan skabe Fremtidens Vollsmose og trække ressourcestærke beboere og familier til bydelen. Vi har store ambitioner for Vollsmose og ser frem til, at bydelen kommer til at hænge mere naturligt sammen med resten af Odense, siger Søren Windell.

Helhedsplanen koster 473 mio. kr., og FAB er ansvarlig for gennemførelsen af nedrivning, renovering og ombygning i egne afdelinger. Odense Kommune stiller garanti for et realkreditlån på op til 390 mio. kr., og Landsbyggefonden stiller sikkerhed for halvdelen af et eventuelt tab på garantiforpligtelsen.

Fakta:

Birkeparken blev opført i 1970-1972 som en del af Vollsmoseplanen fra 1964.

Afdelingen består af 439 lejemål med 66 rækkehuse og 373 lejligheder med indkørsel fra Vollsmose Allé.

Renoveringen af de 249 boliger omfatter nye vinduer, køkkener og badeværelser. Bedre lysindfald med ændrede altaner og bedre indeklima med ventilationsanlæg.

Omkostningerne til nedrivning står den enkelte afdeling for, og de indgår i den samlede finansiering af helhedsplanen for Birkeparken.