Odense Robotics Insight Report 2022 er offentliggjort i dag

Danmarks robotindustri voksede med 12% sidste år – manglende hænder øger efterspørgslen på automation

Med en omsætning på 21.1 mia. kr. svarende til en 12% stigning fra året før, præsterede Danmarks robotindustri en stærk vækst i 2021 ifølge nye tal fra den nationale klynge, Odense Robotics. Den globale mangel på arbejdskraft og det øgede behov for effektivisering er store drivfaktorer i efterspørgslen på automatisering. Resultatet er, at flere og flere sektorer nu ser dansk robotteknologi som en del af løsningen.

Stærk vækst med 21.1 mia. kr. i omsætning, heraf 11 mia. kr. i eksport, for den danske robot-, automations- og droneindustri sidste år. Positiv udsigt til 2022 og frem til 2025, hvor industriens samlet omsætning forventes at stige til 37.2 mia. kr. Mere end 6.7 mia. kr. er blevet investeret i danske robotvirksomheder siden 2015. Første tal nogensinde for robotindustriens rolle i den grønne økonomi viser bl.a., at 78% af danske robotvirksomheder leverer løsninger, som bidrager til deres kunders grønne omstilling og/eller cirkulære økonomi. Mere end 400 robot-, automations- og dronevirksomheder i Danmark beskæftiger nu 14,500 medarbejdere. Antallet af medarbejdere i Danmark og udlandet tilsammen forventes at stige til 23,800 i 2025.

Tallene er offentliggjort i dag i Odense Robotics Insight Report 2022, den nationale klynges første analyse af Danmarks robot-, automations- og droneindustri.

“Rapporten viser, at Danmark fortsat er en af verdens ledende robotnationer. Industrien præsterede en stærk vækst på 12% sidste år, og mange virksomheder inden for kollaborative og mobile robotter leverede endda højere vækstrater. Den globale mangel på arbejdskraft hos slutbrugeren øger efterspørgslen på automationsløsninger og er med til at udvide brugen af dansk robot- og droneteknologi til nye sektorer såsom logistik, handel, byggeri, sundhed og energi,” siger Mikkel Christoffersen, CEO, Odense Robotics.

“Odense Robotics er også stolt over at præsentere de første tal nogensinde for, hvordan Danmarks robot-, automations- og droneindustri bidrager til den grønne omstilling. Ikke mindre end 78% af virksomhederne leverer løsninger, der bidrager til deres kunders grønne omstilling og/eller cirkulære økonomi. Det viser uden tvivl, at den danske robotindustri spiller en vigtig rolle i den globale grønne værdikæde.”

Megatrends øger efterspørgslen

Ifølge virksomheder er den stærke vækst drevet af en række globale megatrends, nemlig den globale mangel på arbejdskraft, det øgede behov for effektivisering, og et stigende fokus på den grønne omstilling og forsyningssikkerhed. Det skaber en efterspørgsel blandt nye sektorer, mens eksisterende kunder investerer i flere robotløsninger efter at have set effekten.

Mens omsætningen voksede med 12% for industrien over hele linjen, præsterede nogle af de mere veletableret virksomheder såsom Universal Robots og Mobile Industrial Robots med mere end 40% stigning i omsætning. Og mens mange scaleup virksomheder oplevede udfordringer sidste år, formåede en del at ekspandere i markedet. For eksempel Unicontrol, som leverer automationsløsninger med 3D-maskinstyring til entreprenørbranchen, meddelte i denne måned, at de sidste år firedoblet deres omsætning.

Robotteknologi fremmer grøn omstilling

Rapporten viser også, at robotindustrien spiller en vigtig rolle i den grønne værdikæde. Et overvejende antal virksomheder – 78% – leverer løsninger, som bidrager til deres kunders grønne omstilling og/eller cirkulære økonomi. Det sker hovedsagelig ved at gøre det muligt for kunderne at reducere deres brug af ressourcer og materialer (56%), blive mere energieffektiv (43%) og øge deres produkters livscyklus (32%).

Danske robot-, automations- og dronevirksomheder er også vigtige leverandører af teknologier til virksomheder i den grønne industri. Tæt på 70% af virksomheder har kunder, der producerer grønne løsninger, og det er primært inden for vindenergi, energieffektivitet, grønt landbrug og fødevareproduktion. Og ikke mindre end 84% af danske robotvirksomheder arbejder strategisk med den grønne omstilling og den cirkulære økonomi.