I disse dage bliver der udvekslet high fives i stor stil landet over i de foreninger og aktivitetsgrupper, som kan se frem til at modtage op til 1 mio. kr. i støtte fra Nordea-fondens Her gror vi-pulje.

Alene på Fyn får ni projekter i støtte til at realisere  grønne borgerdrevne initiativer, som både får bynaturen til at gro og fællesskaberne til at vokse.  

Et godt eksempel er de grå udendørsarealer ved kulturbygningen Dynamo på Byens Ø i Odense Havn, som transformeres til et grønt åndehul for ophold og aktiviteter med planter, blomster, krydderurter, bevægelses- og opholdselementer. 

“Vi ligger i et gråt vindomsust og lidt hemmeligt hjørne, hvor der allerede er ret fedt med forskellige aktiviteter, og det vil vi gerne være en del af mere end vi allerede er ved at transformere uderummet,” fortæller Gry Lambertsen, der er artistic director for Dynamo, som er et aktivitetssted for vækstlaget af scenekunsterere og artister.

Transformationen indebærer etableringen af overdækkede bevægelses- og opholdselementer koblet på kulturbygningens facade, grønne elementer i form af klatrende planter, hjemmehørende planter, krydderurter og blomster samt borde, bænke, klapstole ved kajen, plantekasser, kunst og cirkuslegeredskaber.

Området er åbent for alle hele året rundt og skal være centrum for kultur, leg og fysisk aktivitet, forestillinger, festivaler, fællesspisningsarrangementer, ophold og madpakkespisning. Projektet er støttet med 1 mio. kr.

45 foreninger og organisationer landet over får del i 29,1 mio. kroner i puljens første uddelingsrunde, og dem er der nu sat navn på. Mange af de støttede projekter er mindre anlægs- og facilitetsprojekter, som omdanner asfalterede områder og uudnyttede græsarealer til grønne åndehuller og samlingssteder i byerne. Samtidig muliggør projekterne også en bred vifte af udendørs aktiviteter og oplevelser i bynaturen. 

Lignende projekter i Middelfart, Kerteminde, Nyborg, Assens og Nørre Aaby har fået støtte.

Dynamo ligger ved en gammel kornsilo og er et lidt hemmeligt sted, der får en saltvandsindsprøjtning med støtten fra Nordea-fonden. (Foto: Cosmin Cirstea)