Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel, var i dag med til at lægge grundstenen til det nye, attraktive byfornyelseskvarter på den tidligere Dalum Papirfabrik-grund i det sydlige Odense. De første beboere kan flytte ind allerede til januar, og senere på måneden indledes salget af rækkehuse i kvarteret, der samlet kommer til at rumme næsten 450 boliger. Det er MT Højgaard Projektudvikling, der står bag byfornyelsesprojektet.

Om otte måneder flytter de første beboere ind i det nye kvarter på den tidligere Dalum Papirfabrik. Her står de første lejligheder nemlig færdige og klar til at tage imod de første beboere på den gamle industrigrund, som tilbage i 1874 var med til at udvikle bydelen i det sydlige Odense.

I dag blev grundstenen til byfornyelseskvarteret lagt af blandt andre Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel, der murede den nuværende velfærdsplan for Dalum ind i byggeriet og glæder sig over, at den historiske industribygning får nyt liv.

“I dag markerer endnu en unik mulighed for at udvikle et nyt kvarter i en spændende bydel med en historisk placering. Samtidig vidner det om Odenses potentiale og gode udviklingsmuligheder, når nu den gamle papirfabrik i Dalum får nyt liv til stor glæde for mange af byens borgere,” siger Peter Rahbæk Juel og tilføjer:

“Papirfabrikken blev som Danmarks ældste papirfabrik grundlagt i 1874 og var dengang en væsentlig årsag til Dalums udvikling og fremgang, og nu skal papirfabrikken igen danne rammen for byens liv og aktivitet. Med udviklingen af Dalum Papirfabrik bygges der videre på den eksisterende kulturarv, men med nye muligheder for, at en ny bydel kan blomstre op og blive et vigtigt bindeled for Odenses igangværende udvikling.”

450 nye boliger på den historiske industrigrund

Området har ligget tomt siden 2012, hvor Dalum Papirfabrik lukkede efter mere end 135 år som aktiv papirfabrik. I 2019 købte MT Højgaard Projektudvikling grunden, og de seneste år er en del af den gamle papirfabrik blevet revet ned. Både den ikoniske bygning med det karakteristiske shedtag ud mod Dalumvej og ‘Hollænderen’ i den nordlige del af grunden er dog bevaret, og i efteråret indledte entreprenørvirksomheden arbejdet med at bygge de næsten 450 nye boliger på den historiske papirfabrikgrund.

“Selv om vi har været i gang i noget tid, så er det alligevel i dag, at vi officielt markerer starten på det nye byfornyelsesprojekt, som vi er utrolig stolte over at stå i spidsen for. Vi har haft fortrinligt samarbejde med Odense Kommune, og vi glæder os over, at Dalum Papirfabrik får nyt liv og kan spille en rolle i Odenses udvikling,” siger Henrik Mielke, koncerndirektør i MT Højgaard Holding, der lagde sin tale ind i grundstenen.

Beboerne flytter ind fra årsskiftet

Kvarteret på Dalum Papirfabrik kommer til at bestå af 301 lejelejligheder, som administreres af NIAM, 63 rækkehuse i to etager, 20 eksklusive ejerlejligheder i New Yorker-stil i det tidligere hus ‘Hollænderen’ samt et seniorbofællesskab med 58 seniorboliger, som opføres af Civica. Desuden kommer kvarteret til at indeholde kontorer, en Netto-butik, fælleshuse, naturlegepladser, åbne pladser og grønne arealer.

“I starten af 2023 står de første lejligheder klar til indflytning samtidig med, at Netto åbner. Derefter vil rækkehuse, de eksklusive New Yorker-lejligheder og seniorbofællesskabet løbende følge med, så Dalum Papirfabrik igen kan blive noget, man er stolt af i bydelen. Vi skaber rammerne – nu glæder vi os til, at beboerne flytter ind,” siger Henrik Mielke.

Det er det prisvindende arkitektfirma C.F. Møller Architects, der tegner visionerne og forvandlingen af den gamle papirfabrik, som MT Højgaard Projektudvikling står bag.

Læs meget mere om de forskellige boliger på www.dalumpapirfabrik.dk.

For yderligere oplysninger, kontakt:

Finn Mortensen, Projektudviklingsdirektør, MT Højgaard Projektudvikling, telefon 2270 0397

Fakta om Dalum Papirfabrik:

Den gamle papirfabrik bliver Dalums nye boligområde med boliger til alle generationer. Kvarteret forener det urbane med grønne kiler og skaber et helt unikt område på en unik placering ud til Odense Å – tæt på byen og motorvejen. Dalum Papirfabrik kommer til at bestå af 20 eksklusive, New Yorker-inspirerede ejerlejligheder, 63 familievenlige rækkehuse, 301 attraktive, lyse lejligheder og 58 seniorboliger med plads til både privatliv og fællesskab. Desuden kommer kvarteret til at indeholde kontorer, en dagligvarebutik, fælleshuse, naturlegepladser, åbne pladser og grønne arealer. For foden af området løber Odense å, så man kan tage cyklen – eller kajakken – direkte ind til centrum, og vil man ud af byen, er motorvejen kun to minutter væk. Dalum Papirfabrik blev grundlagt i 1874 og var, da den lukkede i 2012, Danmarks sidste aktive papirfabrik. Fabrikken beskæftigede omkring 180 arbejdere og funktionærer.