Vinderne: De fem gymnasieelever fra Kold Tekniske Gymnasium i Odense vandt med deres Easy Go-mobility blindestok, som advarer blinde og svagtseende mod selv små genstande på jorden. Med hæderen fulgte en check på 10.000 kroner.

Gymnasieelever fra Odense vinder i science-finale: Udvikler ny blindestok som opdager selv små genstande Fem elever fra HTX 2. g. på Kold Tekniske Gymnasium i Odense tog her til eftermiddag sejren i finalen i den landsdækkende Science Cup. De fem har udviklet en Easy Go-mobility blindestok med indbyggede ultralyd sensorer, som forbedrer livskvaliteten for blinde. Anna-Mai Jørgensen, Emilie Carlsen, Josephine Filtenborg, Line Skousen og Noah Helmer går i HTX 2. g på Kold Tekniske Gymnasium i Odense og kan med rette kalde sig Danmarks dygtigste unge problemknusere og innovationstalenter.

Torsdag eftermiddag vandt de finalen i Science Cup, som Engineer the Future står bag. Elevernes Easy Go-mobility blindestok tager udgangspunkt i de udfordringer som blinde og svagtseende oplever, når de færdes i det offentlige rum – udfordringer som den traditionelle blindestok ikke løser. Mange blinde oplever at de, selvom de bruger en blindestok, støder ind i mindre genstande, som ligger på jorden, da disse ikke altid opdages med blindestokken. Derfor har eleverne udviklet en ny og forbedret blindestok, som har indbyggede ultralyd sensorer, som giver brugeren besked, hvis der er genstande på jorden. Signalet fra sensorerne sendes til stokkens håndtag i form af vibrationer – kraftige, hvis genstanden er tæt på og mindre kraftige, hvis genstanden er længere væk.

Overvejer at søge patent

”En i gruppen har en forælder, der er svagtseende, så det var på den måde, vi fandt ud af, at der var et problem,” fortæller Anna-Mai Jørgensen. ”Vi fik ros af dommerpanelet for at have inddraget brugerne, og vi er blevet foreslået at tage patent på idéen. Men det ved vi ikke lige, om vi får gjort. Vi går jo i 2. g og har ret travlt,” siger Anna-Mai Jørgensen. Dommerpanelet roste de fem elever for at arbejde målrettet med at forbedre livskvaliteten for blinde og for at komme frem til noget brugbart. Der var også ros for at redesigne et eksisterende produkt med brug af kendte og billige komponenter.

På 2. pladsen kom Slotshaven Gymnasium fra Holbæk, der har udviklet plastik baseret på mælk til brug for engangsbestik.

Om Science Cup: Landsdækkende innovationskonkurrence for 2. g’ere. Finale blev afviklet i dag i Ingeniørforeningens lokaler i København.

Finalisterne: Kold Tekniske Gymnasium i Odense, HTX 2.g Vil udvikle dambrug i en mere bæredygtig retning ved hjælp af en cirkulær tankegang. En blindestok, som ved hjælp af en sensor giver brugeren besked om selv små genstande på jorden. Design af skraldespand, som automatisk maser affaldet sammen og signalerer, når den er fyldt.

Odense Tekniske Gymnasium: Udvinding af snor fra tang til erstatning af bomuldssnor, som slagtere anvender ved kødudskæringer.

Slotshaven Gymnasium Holbæk, 2.g Udvikling af plastik baseret på mælk til brug for engangsbestik, som kan nedbrydes naturligt.

Rødkilde Gymnasium, HTX 2.g Princip for dyrkning af afgrøder uden brug af pesticider i flytbare, lukkede containere.