Satser på det italienske marked: Danmarks ældste jernstøberi udvider i Italien

Jernstøberiet Tasso i Odense har netop udvidet produktionen hos sit italienske datterselskab, støbejernsgrossisten Bernareggi S.r.l. tæt på Milano i Norditalien. Fræsekapaciteten hos det italienske selskab er blandt andet blevet forøget med mere end 15 procent, og det sker som led i en større strategi med vægt på bearbejdning af støbejern samt servicering af kunder. Sidste år opkøbte Danmarks ældste jernstøberi Tasso A/S i Odense den italienske støbejernsgrossist og -bearbejder Bernareggi S.r.l. med henblik på at udbygge sin position på særligt det italienske marked.

Siden da har der været travlt hos datterselskabet, der beskæftiger godt 30 medarbejdere i udkanten af Milano. Ifølge det seneste italienske regnskab oplevede Bernareggi sidste år en omsætningsvækst på hele 70 procent fra 10 millioner EUR i 2020 til 17 millioner EUR 2021, og det resulterede i et overskud på 1 million EUR sammenlignet med 51.000 EUR i 2020. For at understøtte sidste års flotte fremgang har man hos Tasso, som er en del af Nordeuropas største støberikoncern Vald. Birn, nu besluttet at udvide det italienske datterselskabs bearbejdningskapacitet. Bernareggis fræsekapacitet er blandt andet blevet forøget med mere end 15 procent, og der er også blevet investeret i en ny, højeffektiv og fuldautomatisk rundsav. – Kombinationen af generel stigende efterspørgsel på bearbejdede produkter og vores egen målsætning om at øge værditilvæksten besluttede vi os for at øge bearbejdningskapaciteten betragteligt i Italien. F

or at sikre den høje kvalitet i vores processer og understøtte vores strategi er Bernareggi for ganske nyligt blevet ISO 9001 certificeret. Sammen med kapacitetsudvidelsen skal certificeringen både gøre os mere konkurrencedygtige samt sikre ensartet service og kvalitet til fordel for vores kunder, fortæller Kristian B. Pedersen, der er adm. direktør hos både danske Tasso og italienske Bernareggi. Hos Bernareggi har man udover bearbejdning haft fokus på service det seneste år, hvilket ifølge Kristian B. Pedersen også har bidraget til sidste års store succes: – Vi har altid lagt stor vægt på at have korte leveringstider ved blandt andet at have en bred vifte af strengstøbte profiler på lager. Det gav os blandt andet en enorm fordel, da coronapandemien slap sit greb om markedet i slutningen af 2020, og efterspørgslen boomede. Udover en forøgelse af bearbejdningskapaciteten har solcelleanlægget på Bernareggis 5.600 kvadratmeter store lagerhal også fået en retrofitting, så den fremadrettet kan levere endnu mere strøm til virksomhedens produktion. Yderligere udvidelser i støbeskeen Sidste års vækst er fortsat ind i 2022, og ordrebogen bugner stadig hos Bernareggi.

På trods af den seneste bearbejdningsudvidelse er man ifølge Kristian B. Pedersen derfor fortsat på udkig efter nye måder at øge produktionskapaciteten på: – Vi er allerede gået i gang med at kigge på yderligere maskiner til produktionen, men der er lige nu en gennemsnitlig leveringstid på cirka et år på nye maskiner. Men selvom vi godt kunne bruge den øgede kapacitet lige nu, er vi med de seneste investeringer heldigvis godt rustet til at imødekomme den forventede efterspørgsel, forklarer han. Italien er blandt de største industrinationer i Europa. Derfor ser man hos Tasso et stort potentiale i Bernareggi, lyder det fra Kristian B. Pedersen: – Italien har en stor underleverandørindustri, der leverer komponenter til en bred pallette af italienske og europæiske producenter. Så med sin placering tæt på Milano ligger Bernareggi et optimalt sted i forhold til kundebasen, siger han slutteligt. Om Tasso A/S Tasso er grundlagt i 1856 og er dermed Danmarks ældste jernstøberi.

Fra sine produktionsfaciliteter i hjertet af Odense er støberiet specialiseret i fremstillingen af støbejernsstænger – fra støbning til varmebehandling og bearbejdning. Med en årlig produktionskapacitet på 18.000 tons er Tasso blandt de største producenter af strengstøbt støbejern i Europa og servicerer en bred vifte af kunder fra ind- og udland med støbejernsstænger af høj kvalitet og en høj servicegrad. Tasso er en del af Vald. Birn-koncernen, som er den største støberikoncern i Nordeuropa. Om Bernareggi S.r.l. Bernareggi blev grundlagt i 1976 i den norditalienske by Castano Primo uden for Milano. Bernareggi er en specialiseret leverandør af støbejernsstænger samt bronzekomponenter. I dag har Bernareggi et lager på cirka 11.000 kvadratmeter, der udover støbejernsstænger og bronze også huser et bredt udvalg af bearbejdningsmaskiner. Virksomheden servicerer kunder i særligt Norditalien samt resten af Syd- og