Som privatinvestor kan man ofte have en relativt snæversynet tilgang til investeringsverdenen. Mange privatinvestorer investerer f.eks. udelukkende i aktier, mens andre udelukkende investerer i den aktivklasse, der er deres foretrukne. Det kan dog være en god idé at sprede sine investeringer på tværs af forskellige aktivklasser, og derfor har vi her samlet nogle forskellige forslag til aktiver, som du kan udvide din portefølje med.

ETF’er
Første investeringsaktiv på listen er ETF’er. ETF står for ”Exchange Traded Fund”, og det er således en samling af forskellige aktiver; typisk inden for samme aktivklasse. Et eksempel kan være en ETF, der følger Dow Jones-indekset i USA. Ved at investere i en sådan ETF, bliver du dermed automatisk eksponeret overfor hele indekset, og behøver ikke selv at investere i hver enkelt aktie, og heller ikke at fordele dine investering målt på de forskellige aktiers vægt i indekset. Aktier er blot en af mange aktivklasser, som ETF’er kan dække over, og ønsker du at vide mere om ETF’er, så besøg hjemmesiden her, hvor du kan se mere om hvilke ETF’er, du kan investere i.

Ejendomsinvestering
Et andet alternativ kan være investering i ejendomme. Typisk afholder en del privatinvestorer sig fra at investere i ejendomme, da de er af den opfattelse, at ejendomsinvestering kræver store mængder kapital. Sådan behøver det imidlertid ikke at være. Du kan f.eks. investere i ejendomme, der ligger placeret væk fra de største byer i Danmark – for selv om ejendomme som udgangspunkt er lettere at leje ud i storbyerne, så kan der sagtens komme endog meget fine investeringer ud af at investere i ejendomme i mindre byer. Et alternativ er at gå sammen med andre investorer om ejendomsinvesteringerne; enten direkte eller via investeringsservices, der tilbyder at samle investorer til ejendomsinvesteringer.

NFT’er
Den tredje og sidste aktivklasse i denne omgang er de såkaldte NFT’er, der for nyligt er kommet meget opmærksomhed omkring. En NFT er en Non-Tangible Token, altså et aktiv, som er unikt og ikke kan erstattes med andre lignende aktiver. NFT’er er baseret på blockchain-teknologien, og er med andre ord et digitalt aktiv, som du kan investere i.

Lad os tage et par eksempler. For nyligt blev den originale ”Charlie bit my finger”-video solgt for svimlende £538.000. Husker du ikke videoen fra 2007, kan du se både videoen og mere om salget her.

Et andet eksempel er en digital kunstsamling af Beeple ved navn ”Everydays – The First 5000 Days”. Denne kunstsamling er – indtil videre – den NFT, der er gået til højeste hammerslag. Pris: $69 mio.

Der er ingen tvivl om, at der kan gemme sig rigtigt gode investeringer indenfor NFT’er, men markedet er stadig meget nyt, og vælger du at investere i denne form for aktiver, anbefales det, at sætter dig ekstra grundigt ind i NFT’er, inden du begynder at investere.