Det seneste år har fem kommuner i Kulturregion Fyn arbejdet på højtryk for at udvikle og tilpasse det velafprøvede Kultur på Recept-koncept til unge med stress, angst, depression og ensomhed. Tidligere erfaringer og evalueringer, både i Kulturregion Fyn og i resten af landet, har vist, at Kultur på Recept-forløb kan have en gavnlig effekt på voksnes mentale sundhed.

Kun ganske få kommuner har erfaring med, hvordan Kultur på Recept kan gavne unges mentale trivsel. Det har vi nu på Fyn. 

Formålet med Kultur på Recept er generelt at styrke den mentale trivsel blandt deltagerne, og resultaterne fra Fynsk Kultur på Recept viser, at forløbene har haft en markant trivselsforøgende effekt på de unge. Det ses tydeligt af de data, Kulturregion Fyn og Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber på SDU har indsamlet fra ungeforløbene. Se mere i evalueringsfilmen her, hvor nogle unge sætter ord på, hvad de har fået ud af at være med i et forløb:

De unges udtalelser og de data og erfaringer, der er indsamlet fra ungeforløbene, glæder formanden for den politiske styregruppe i Kulturregion Fyn, Anne Møllegaard Mortensen:

“Det gør mig virkelig stolt og glad, at vi på Fyn nu som de første kan vise, at Kultur på Recept også har en god indvirkning på den unge målgruppe. Det er vigtigt, at vi får flere strenge at spille på, når det kommer til at hjælpe de unge til bedre trivsel, og her kan kulturen være en vigtig brik. Kultur på Recept giver de unge et fællesskab og noget at være sammen om, uden at de skal præstere. Det tror jeg er afgørende ingredienser for at fremme trivslen i den tid, vi lever i.”

Hvordan bidrager kultur og natur til unges trivsel?

Erfaringerne viser, at Kultur på Recept har en positiv indvirkning på deltagernes generelle trivsel, også når det gælder den unge målgruppe. De giver udtryk for, at det at mødes i et fællesskab uden krav om præstationer er motiverende. Og at de gennem den kreative udfoldelse inden for nye områder oplever at have kompetencer, som igen bidrager til bedre selvværd og en mærkbart bedre livskvalitet. Nogle deltagere kan bedre forestille sig andre måder at leve på og har fået nemmere ved at acceptere sig selv, som de er.

Fællesskabsfølelse

De unge har haft glæde af fællesskabet i grupperne og nogle omtaler det som et frirum, en pause eller en klub, ligesom det er en fordel at det er et frivilligt tilbud. Kultur på Recept er bevidst et diagnose-, behandlings- og konkurrencefrit tilbud, hvilket mindsker noget af forventningspresset på de unge.

To unge deltagere siger: “Jeg synes også, at det alt i alt har forbedredt lidt mit, hvad skal man sige? Lidt mit selvværd faktisk. Jeg har mødt nogle mennesker, der synes, at jeg er okay. (…) Jeg føler mig mere stabil psykisk, end førhen. Og mere glad. Jeg synes, at det bringer glæde og overskud.”

“På grund af Kultur på Recept føler jeg mig lidt mere normalagtig, fordi jeg har sådan nogle sociale relationer, som mange andre også har.”

Kulturens betydning

Deltagerne oplever også, at aktiviteterne har givet dem noget at mødes og snakke om, og ikke mindst en følelse af stolthed over at producere noget selv og få anerkendelse for det. Flere har oplevet at kunne koncentrere sig om en aktivitet på en ny måde og at kunne glemme sig selv og hverdagens udfordringer undervejs.

En deltager siger: “Det hjælper helt sikkert på selvtilliden, det der med, at man kommer her. Og jeg har ikke prøvet endnu, at det ikke har været en sejr. Og så kan man ligesom gå veltilfreds i seng, og føle at man har fået udrettet noget godt i dag.”

Om Fynsk Kultur på Recept

  • Tilbud til borgere med mild til moderat stress, angst, depression eller ensomhed.
  • Tilbudt gennem skoler, uddannelsesinstitutioner, egen læge, tandlægen, jobcenteret, andre instanser i kommunerne eller ved egen henvendelse til den lokale koordinator.
  • I 2022 var der hold for voksne over 30 år i Ærø, Odense, Faaborg-Midtfyn og Kerteminde Kommune. I 2023 var der hold for unge på 15-30 år i Langeland, Svendborg, Assens, Nordfyns og Nyborg Kommune.
  • Holdet mødtes 2 timer 2 gange om ugen i 6-8 uger og afprøvede aktiviteter inden for fire overordnede kategorier: musik, natur, fortælling og billedkunst.
  • Lokale kultur- og naturaktører og -institutioner stod for det faglige indhold.
  • Du kan finde mere information eller se den film, der er blevet lavet om de voksnes forløb, på hjemmesiden.
  • På Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber på Syddansk Universitet har man løbende fulgt projektet og arbejder nu på den endelige evalueringsrapport, som vil være klar i løbet af foråret 2024. De foreløbige resultater kan du se i midtvejsrapporten.