Verdenspremiere: HCA Festivals præsenterer nyt foredrag med Daniel Rye

Foredragsvirksomheden Tikko og H.C. Andersen Festivals har indgået et samarbejde, som betyder, at der under årets festival er premiere på et helt nyt foredrag med Daniel Rye samt gensyn med det populære foredrag ‘Den sidste Tour’ med det tidligere Tour de France-makkerpar Jørn Mader og Jørgen Leth.

Årets H.C. Andersen Festivals byder på en verdenspremiere. Det sker lørdag 27. august, når Daniel Rye for første gang holder sit nye foredrag, ‘Vejen tilbage’, hvor den tidligere fange hos Islamisk Stat ærligt fortæller om sin svære kamp for at kæmpe sig tilbage til livet efter løsladelsen for otte år siden.

Foredraget kommer i naturlig forlængelse af, at Daniel Rye i april i år igen stod ansigt til ansigt med en af de fangevogtere, som gjorde hans tid som gidsel til et helvede. To medlemmer af den gruppe brutale terrorister, der blev kendt som The Beatles, sad for retten i USA – anklaget for blandt andet kidnapning, tortur og henrettelsen af flere gidsler – og her var Daniel Rye et af kronvidnerne.

Der er gået godt otte år, siden han kom hjem fra sin skæbnesvangre rejse til Syrien. Den netop overstående retssag markerede et punktum, som betyder, at Daniel Rye nu klar til at åbne yderligere op og ærligt fortælle om sin svære kamp for at bevare sig selv – både lige efter sin frigivelse, men også i årene efter.

Foredraget præsenteres sammen med Tikko, der i løbet af festivalen også byder på foredraget ‘Den sidste Tour’ med det tidligere Tour de France-makkerpar Jørn Mader og Jørgen Leth.

“Jeg er rigtig glad for den aftale, vi har lavet med Tikko, for det er to fantastiske foredrag, vi nu kan præsentere for festivalens gæster. Daniel Ryes historie er både forfærdelig og gribende, og jeg er stolt over, at hans nye foredrag får premiere på H.C. Andersen Festivals – og Leth og Mader har jo altid været nogle fantastiske historiefortællere. Jeg håber, at jeg selv får tid til at opleve de to foredrag,” siger festivaldirektør Peter Bøgholm.

Sidste Tour for ikonisk makkerpar

I 14 år var Jørgen Leth og Jørn Mader nærmest synonym med Tour de France på TV 2. Under årets H.C. Andersen Festivals kan du komme med det ikoniske makkerpar på deres sidste Tour sammen, og selvfølgelig kommer kærligheden til cykelsporten, højdepunkterne fra Tour de France og historierne om deres største cykelhelte til at fylde meget.

Men samtalen med forfatter Christoffer Stig Christensen handler også om to aldrende mænd, et nært venskab og de menneskelige aspekter af et langt samarbejde, hvor der også var uenigheder. Leth og Mader fortæller også om deres personlige op- og nedture, om dæmoner og excentriske sider, og så kan du glæde dig til masser af anekdoter fra turene rundt i Frankrig med slukkede mikrofoner.

Billetter til de to foredrag kan købes på hcafestivals.dk eller tikko.dk.

For mere information, kontakt:

Rikke From Larsen, Marketing- og Kommunikationschef, H.C. Andersen Festivals, telefon 2284 0885

Fakta om H.C. Andersen Festivals:

H.C. Andersen Festivals er en af Danmarks største kulturfestivaler og finder sted hvert år i uge 34 i Odense. I 2022 afvikles festivalen for niende gang og afholdes fra 21.-28. august. H.C. Andersen Festivals samler tusindvis af mennesker gennem kultur og oplevelser, der fylder Odenses gader og stræder med liv, farve og lys i én af byens allerstørste tilbagevendende begivenheder. Festivalens kulturelle program tager udgangspunkt i fem gennemgående værdier i H.C. Andersens forfatterskab. De fem værdier er udvalgt og defineret af Professor Emeritus Johs. Nørgaard Frandsen fra H.C. Andersen Centeret på Syddansk Universitet Odense og danner grundlag for mangfoldigheden i programmet og giver inspiration til de mange nationale og internationale kunstnere, der deltager i festivalen. Værdierne er det grænseoverskridende, mønsterbruddet, tingenes og teknologiens magi, fællesskabets flertydighed og det magtfulde sprog. Et stort og bredt udvalg af fortællere, kunstnere, gadeperformere og musikere formidler på hver deres måde H.C. Andersens evigt aktuelle univers, og i alt byder festivalen på mere end 500 kulturelle aktiviteter for alle aldersgrupper. På grund af den store støtte fra især det fynske erhvervsliv, er størstedelen af de mange events gratis. H.C. Andersen Festivals er med stærk lokal forankring og internationalt udsyn med til at sætte en tyk streg under Odense som en levende og farverig by. H.C. Andersen Festivals er en privat almennyttig nonprofit forening og i høj grad skabt med opbakning fra det fynske erhvervsliv. Sammen med diverse fonde er det fynske erhvervsliv med til at dække ca. 80 procent af festivalens budget, mens Odense Kommune støtter festivalen med ca. 20 procent. H.C. Andersen Festivals er bygget på frivillighed og fællesskab. Festivalen ledes af en bestyrelse med Brian Djernes som bestyrelsesformand. Peter Bøgholm er direktør for festivalen. Alt kan ske under H.C. Andersen Festivals.