Den 20.-22. september lukker DYNAMO dørene op til en forestilling med en antipodist – en såkaldt fodjonglør – og hendes cylinder, der begge er hovedrolleindehavere i forestillingen HAPPY TOGETHER. Forestillingen er bl.a. blevet til gennem tidligere residency-forløb i DYNAMO, der nu vender tilbage som fuldfærdig forestilling.

Da finske Rosa-Maria Autio var fem år gammel, deltog hun ved et tilfælde i en gratis prøvetime i cirkus. Det blev startskuddet til en cirkuskarriere, der har taget hende hele Europa rundt, og nu lander i Odense, hvor verdenspremieren på HAPPY TOGETHER finder sted den 20. september.

HAPPY TOGETHER er en fortælling om ensomhed og tosomhed – om den trofaste partner, RosaMaria Autio har i objektet hun jonglerer med på scenen, men også om den nærhed og intimitet hun aldrig kan opnå, når hun ikke mødes af en mund at snakke med og øjne til at fastholde øjenkontakt.

Hvornår får du dig et rigtigt job?
Forestillingen er en kulmination af Rosa-Maria Autios rejse gennem livet som cirkusartist. Fra hun som 16-årig igen og igen blev spurgt, om hun ikke skulle få sig en rigtig karriereretning, til hun i 20’erne boede i sin bil, fordi det var den nemmeste måde at leve sit cirkus-nomadeliv. Fra de opløftende og livsbekræftende oplevelser med flow i prøvelokalet, til de længselsfulde og sørgmodige erkendelser af, at hun ikke kan dele livet som cirkusartist med en partner på scenen, på samme måde som hendes akrobatiske kollegaer.

Antipodist: En ensom disciplin
At være antipodist, som altså betyder fodjonglør, er nemlig ikke hverken en særlig udbredt eller social disciplin, som så meget andet i cirkus. Men det er alligevel dét Rosa-Maria Autio lever og ånder for:

– Jeg både elsker og hader min disciplin. Jeg elsker at være fodjonglør, når jeg forsvinder ind i en verden og opnår en meditativ tilstand med mit objekt. Men jeg kan også hade det til tider, fordi det er så ensomt. Som oftest ligger man nemlig på ryggen, og det afskær dig fra publikum og begrænser dine muligheder for bevægelse! fortæller Rosa-Maria Autio.

Det startede som en joke
Det er netop denne begrænsning, hun forsøger at gøre op med i forestillingen HAPPY TOGETHER. Her forsøger Rosa-Maria Autio at bryde med konventionerne for fodjonglering ved at vende sig mod sit publikum og skabe en relation til sine omgivelser.

– Idéen kom til mig, fordi jeg som antipodist altid dukkede op alene til træning, lagde mig på ryggen og gloede op i loftet. Dét at være alene fylder så meget. Når jeg så mig over skulderen, kunne jeg se par-akrobaterne snakke sammen og fordybe sig i sit teamwork, og jeg tog mig selv i at blive en smule jaloux – endda også over de konflikter, som de havde! Så som en joke begyndte jeg at referere til mit objekt, der består af en cylinder, som min partner. Og dét der startede som en spøg, voksede sig større og større, og pludselig blev det til et forestillingskoncept, jeg bl.a. har
været så heldig at afsøge i et residency i DYNAMO, som jeg nu kan vende tilbage til med verdenspremieren på den færdige forestilling.

Fordele og ulemper ved at have en partner, der ikke er af kød og blod
HAPPY TOGETHER er på samme tid en solo og en duet – afhængigt af, hvem man inkluderer på rollelisten. Og i modsætning til den gængse opfattelse, kan der også opstå konflikter blandt castet, selvom der kun er et tænkende væsen til stede.

– Jeg holder meget af min partner, som jeg som regel altid kan regne med er solid og støttende, og bakker op om mine gode idéer. Men jeg kan også blive vildt irriteret; det er altid mig der skal tage det store læs og jeg får sjældent noget modspil. Vi har ingen stimulerende samtaler og jeg bliver aldrig omfavnet. Men jeg ville ikke være foruden – min partner giver mig tryghed og udgør en stor del af min identitet. Der vil altid være noget at pege på, på godt og ondt, uanset hvilket forthold du er en del af, så under omstændighederne forsøger jeg at få det bedste ud af det, og skabe en relevant historie, som andre forhåbentligt også kan relatere til, fortæller Rosa-Maria Autio.

Hvem kan se HAPPY TOGETHER?
Adspurgt om hvem der kunne af glæde af at se forestillingen, remser Rosa-Maria Autio en bred målgruppe op af teenagere og voksne, som har oplevet kærlighed, eller føler de mangler den. Dem med en partner de kan grine og græde med, og dem der føler sig ensomme. Dem, der er ved at finde deres vej i livet, dem der er på sporet og dem der træder ved siden af. Dem der finder tryghed i at være sammen hver for sig, og dem der søger nærværet. Med andre ord vil DYNAMO til september være samlingspunkt for alle, der har mod på at være HAPPY TOGETHER.

HAPPY TOGETHER spiller i DYNAMO den 20., 21, og 22. september 2023 kl. 20
SPROG Engelsk
ALDER Fra 10 år
VARIGHED 50 min.
ENTRÉ Fra 40 kr.
BILLET pr@dynamoworkspace.dk
ADRESSE Finlandkaj 6, Byens Ø, 5000 Odense C
MEDVIRKENDE
Koncept & medvirkende: Rosa Autio
Outside Eye: Jenni Kallo
Lysdesign: Vilma Vantola
Foto: Jussi Sirviö & Jeromy Nuuk

Forestillingen præsenteres med støtte fra Statens Kunstfond og Odense Kommune.

Pressefoto