Den 13. august afleverede GF Fonden 140.000 kroner til projekt Cykelglade Børnehuse, som har haft til formål at sætte fokus på transportvaner og gøre børnene i Odense mere cykelglade – og cykelsikre. Et af initiativerne i projektet var “Rap i trafikken”-kampagnen, som blev vundet af Børnehuset Eventyrgården, der modtog cykeludstyr for 5.000 kroner.

Cykelleg i børnehuset – forældreinformation – besøg af Cykel Anton – kortlægning af transporten til børnehuset – masser af klistermærker – og kampagnen “Rap i trafikken”.

Tilbuddene har været mange i projekt Cykelglade Børnehuse, som blev afviklet før sommerferien af By- og Kulturforvaltningen. Formålet var at gøre børnene mere sikre på cyklen, samt sætte fokus på deres daglige transportvaner til og fra børnehuset.

GF Forsikrings fond har doneret 140.000 kroner til projektet, som blev overrakt til by- og kulturrådmand Jane Jegind (V) i Børnehuset Eventyrgården.

– Det er en flot donation fra GF Fonden, som støtter op om Odenses ambitioner for cykelsikre børn. Jo tidligere børnene kommer i gang med at cykle, jo sikrere bliver de i trafikken. Desuden er cykling sundt, forbedrer motorikken og giver børnene en stor frihed, når de bliver ældre. Cykelglade Børnehuse har forsøgt at gøre cykling til en del af hverdagens leg, og det er en virkelig god tilgang, siger Jane Jegind.

Sikre unge trafikanter
En stor del af Cykelglade Børnehuse har været kampagnen “Rap i trafikken”, hvor 26 børnehuse og 1209 børn deltog. I løbet af kampagnen skulle børn og forældre sætte klistermærker på ophængte plakater for at vise, om de var gået, cyklet eller kørt til børnehuset.

Den indsamlede data vil give forvaltningen viden om hverdagens transportsvaner samt give mulighed for en dialog i børnehusene omkring transportvaner og fordelene ved aktive transportformer, som giver sundere og mere trafiksikre børn på sigt.

– Hos GF Fonden er vi rigtig glade for at støtte et projekt som Cykelglade Børnehuse, som kan give børn i børnehavealderen rigtig gode cyklevaner. For mange familier er cyklen desværre ikke det foretrukne valg af transportmiddel. Det gælder om at få de gode vaner grundlagt i en tidlig alder, og Cykelglade Børnehuse er et godt eksempel på, hvordan man med leg og opbakning fra familien kan kombinere bevægelse med cykelglæde og trafiksikkerhed, siger Claus Hanfgarn, forretningsfører hos GF Fyn, og fortsætter:

– I GF Fonden uddeler vi årligt ca. 400.000 kr. til projekter, der har fokus på trafiksikkerheden, og lige nu er GF Fonden på jagt efter nye gode fynske projekter: Jeg kan kun opfordre alle, der har en god ide til et konkret trafikprojekt, til at søge på www.gftrafiksikker.dk, hvor vi har ansøgningsfrist den 21. oktober.

Cykeludstyr til vinderen
Blandt deltagerne havde Børnehuset Eventyrgården den største andel af aktive børn og forældre, da hele 79 procent af familierne har været i gang med klistermærkerne. Det betød, at børnehuset vandt cykeludstyr for 5.000 kroner, og her valgte Eventyrgården at få trafikskilte til deres trafiklegeplads, en trehjulet lastvogn, to løbehjul til børnehavebørn samt et skubbekøretøj til vuggestuebørn.

Præmien blev overrakt på dagen af cykelmaskotten Cykel Anton, og der var også besøg af et par cykellege-instruktører, så præmien hurtigt kom i brug.

Foto: Odense Kommune