I Nyborg drømmer man om en folkefrugtpark, i Odense om en aktivitetspark og i Assens om en amfiscene.

Forud for det åbne idémøde i Odense på onsdag er forslagene til mere bynær natur strømmet ind til Nordea-fonden.

Nordea-fonden kommer til Odense på udkig efter gode idéer til til projekter, der kan rykke mere natur ind i byen.

Assens, Svendborg, Odense, Kerteminde, Nyborg. Forslag grønne åndehuller og blå oaser natur er tilflydt fra det meste af Fyn, siden Nordea-fonden offentliggjorde sin Her gror vi-pulje. I alt 17 forslag er ankommet alene fra Fyn op til det åbne idémøde i Odense på onsdag.

I Nyborg vil en nydannet lokal forening åbne en folkefrugtpark, der skal generere fremme en større og bedre biodiversitet i det urbane miljø. Foreningen vil dyrke masser af bær og frugt og er allerede godt på vej. “Byrådet har i foråret tildelt os et areal på 6000 m2, og der er underskrevet brugsretaftale inden for de sidste 14 dage,” fortæller en af initiativtagerne Bjarne Christiansen.

I Odense har Fyns største sportsfiskerklub planer om at gøre sporten tilgængelig særligt for ældre mænd, Men søen i Tarup Davinde har stejle kanter, som vanskeligt kan forceres med en kørestol. “Det har gavnet os helt vildt, at vi har fået fat i vores grå guld, som frivilligt har undervist børn fra otte skoler, der har haft sportsfiskeri som valgfag i udskolingen,” fortæller formand Allan Birk Hansen fra Odense Sportsfisker Klub.

Liv i Assens er navnet på den forening, der drømmer om at etablere en multifunktionel legeplads til leg, kultur og fritid, fortæller næstformand Charlotte Heide-Jørgensen, der også har en amfiscene på ønskesedlen.

I Boldklubben Marienlyst, som ligger i Odenses hele Skibhuskvarteret drømmer fodboldklubben om at gøre et grønt område ved hundelufterparken til et samlingssted med crossfit og legeplads for hele kvarteret, fortæller næstformand Peter Larsen.

Med Her gror vi-puljen har Nordea-fonden 50 mio. kr. til initiativer, der flytter naturen ind i byerne og skaber grønne og blå samlingssteder. F.eks. vandlegepladser, byhaver og lommeparker. Foreninger kan få op til 1 mio. kr. til at realisere deres idé.

Alle interesserede foreninger inviteres i Kokkehuset Alfred & Kamilla, Sverigesgade 16, 5. oktober kl. 16.30-19.00.

Her hjælper Nordea-fonden med at udvikle på idéerne, men man kan også komme for bare at lytte og suge til sig.

Alle de foreløbigt 17 forslagsstillere er repræsenteret ved mødet onsdag. “På idémøderne giver vi personlig sparring på alle idéer, så deltagerne forhåbentlig går hjem med endnu flere idéer til, hvordan de kan folde netop deres fællesskaber ud,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden. Tilmelding kan foregå på Nordea-fondens hjemmeside. https://nordeafonden.dk/hergrorvi

Dialogmøde 5. oktober i Odense kl. 16.30-19.00: Kokkehuset Alfred & Kamilla, Sverigesgade 16, 5000 Odense.

Program  16.00    Dørene åbner 16.00-16.30    Ankomst og registrering 16.30       Velkomst 16.40    Information om Her gror vi-puljen 17.00-18.30    Sparring på projektidé fra fonden Inspiration til bæredygtighed i projekter Netværk med andre foreninger 18.30-19.00    Let forplejning og drikke 19.00    Tak for i aften

Fakta om Nordea-fondens Her gror vi-pulje •    Puljen kan søges fra 7. september 2022 med to ansøgningsfrister: 16. november 2022 og 22. februar 2023. Ansøgerne får svar i hhv. marts og juni 2023.

•    Puljen er på 50 mio. kr. Der kan søges fra 200.000 kr. til 1 mio. kr. pr. projekt.

•    Der kan søges om støtte til almennyttige projekter, som styrker det gode liv i byen og muligheden for at mødes udenfor i nære, grønne og blå fællesskaber. Både aktiviteter og faciliteter støttes.

•    Alle almennyttige organisationer kan søge puljen. Dvs. foreninger samt selvejende- og offentlige institutioner. Fonden støtter ikke enkeltpersoners individuelle projekter eller private erhvervsvirksomheder. •    Egentlige bysamfund med mere end 200 indbyggere kan søge; herunder også forstæder, bydele og storbykvarterer.

Foto: ABW