Odense skal være en demensvenlig by, hvor mennesker med demens bliver mødt med forståelse, hjælpsomhed og overskud. Og byen er godt på vej. 3000 personer har i løbet af det seneste år valgt at blive demensvenner. Det svarer ca. til antallet af mennesker med demens i Odense og omegn.

I juni 2016 besluttede Ældre- og Handicapudvalget i Odense Kommune at gøre demens til et vigtigt indsatsområde. Odense skulle være en demensvenlig by, og der blev sat et mål om, at Odense skulle have 3000 demensvenner inden udgangen af 2017 – svarende til antallet af borgere med demens.

Det mål er nu nået.

Rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Brian Skov Nielsen, er yderst tilfreds med, at målet allerede er indfriet. Selv går han foran i kampen om et Demensvenligt Odense, fordi han mener, at byen skal rumme os alle:

“Demensvenner er en super vigtig del af at gøre Odense demensvenligt. Demens er ikke kun noget man kan møde på et plejecenter, men også i bussen, på restaurant, i gågaden osv. Og jo flere, der er opmærksomme på demens og ved, hvordan de skal reagere, når de møder et menneske med demens i hverdagen, jo nemmere og mere trygt er det for disse mennesker at færdes i byen og dermed leve længst muligt i eget liv.”

Demensvenlige apoteker, biblioteker og skoler
De 3000 demensvenner er fordelt rundt omkring i hele byen. Mange er optaget af at gøre en forskel, fordi de selv har demens tæt inde på livet. Og mange ser en fordel i at have den rette viden om demens, fordi de ofte møder mennesker med demens i deres arbejde. F.eks. er samtlige odenseanske apoteker demensvenner, og bibliotekerne er også godt på vej. Flere og flere skoleklasser uddannes også som “børnedemensvenner”.

Rådmanden uddyber:
“Målet med de 3000 demensvenner er slet ikke endestationen. Vi kører videre i fuld fart med at få så mange demensvenner som muligt. Jo flere skoler, institutioner, arbejdspladser og enkeltpersoner, vi kan få med, jo bedre.”

Hvad er en demensven?
En demensven er med til at skabe et demensvenligt samfund ved at være klar til at hjælpe mennesker med demens. Som demensven forpligter man sig ikke til at være frivillig i et vist antal timer om ugen, man forpligter sig blot til at være åben og hjælpsom over for mennesker med demens, når man møder dem i hverdagen.

Bliv demensven på Alzheimerforeningens hjemmeside her eller ved at deltage i et kursus af en times varighed. Kurserne afholdes af Odense Kommune, de er gratis og finder løbende sted rundt omkring i Odense, bl.a. på bibliotekerne og i Seniorhuset. Det er også muligt at få Demensvenligt Odense ud til jeres forening eller virksomhed for at afholde kurset.

Foto: ABW