Reflekser nedsætter risikoen for at blive overset i trafikken med 85 procent. Alligevel glemmer knap halvdelen af danskerne reflekserne i vintermørket. Overlæge fra Ulykkes Analyse Gruppen og Louis Nielsen i Odense uddeler gratis reflekser for at minde danskerne om at huske dem i vintermørket

Vinteren er over os, og det betyder mørke morgen- og aftentimer. Derfor er det vigtigt at huske reflekserne, når mørket falder på, så vi er lettere at få øje på, når vi bevæger os i trafikken. Men faktisk glemmer knapt halvdelen af danskerne reflekserne i den mørke tid. Det viser en undersøgelse foretaget af Epinion for Børneulykkesfonden i 2018.

– Det gælder om at skille sig ud og blive set, når man bevæger sig i trafikken som fodgængere eller cyklister. Hvis du bærer reflekser, mindsker du risikoen for at blive overset i trafikken med 85 procent. Derfor deler vi gratis reflekser ud, og opfordrer store som små til at komme forbi og få en gratis refleks, fortæller Søren Larsen, der er overlæge i Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital.

Louis Nielsen i Odense og overlægen deler gratis reflekser ud fra Louis Nielsens butik i Kongensgade 26 onsdag 29. januar kl. 10.30-12. Det sker for at minde både børn og voksne om, at de skal huske reflekserne.

– Vi deler gratis reflekser ud for at huske både børn og voksne på, hvor enormt vigtigt det er at bære reflekser for at blive set i trafikken – på vej til skole, fritidsaktivitet eller arbejde, fortæller Mads K. Nybo, der er butikschef i Louis Nielsen i Odense.

Voksne glemmer reflekserne
Faktisk er børn bedre end voksne til at huske reflekserne. Mens 72 procent af alle børn bærer reflekser, er det blot 43 procent af de voksne, der bærer reflekser, viser undersøgelsen.

– Generelt er vi voksne gode til at give vores børn reflekser på, men knap så flittige til selv at bruge dem. Og det er naturligvis ærgerligt, for det er jo lige så vigtigt, at vi som voksne bruger reflekser. Derfor opfordrer vi også børnene til at gå hjem til mor og far og minde dem om, at de også skal huske reflekserne, siger Søren Larsen fra Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital.

Han slår fast, at reflekser er vigtige – for både børn og voksne.

– Mange ulykker kan undgås, hvis man husker reflekserne. Så derfor er vores budskab helt klart. Både børn og voksne skal huske refleksen, som i yderste tilfælde kan redde liv, fortæller Søren Larsen.

Deler reflekser ud i butikker landet over
Det er ikke kun i Odense, man har mulighed for at få fingrene i en gratis refleks. Alle landets Louis Nielsen butikker tilbyder nemlig gratis reflekser, hvis man kigger forbi hos den lokale Louis Nielsen butik. Det sker fra onsdag den 29. januar og så længe, der er reflekser tilbage.

Louis Nielsen har indkøbt reflekserne gennem Børneulykkesfonden og giver på den måde støtte til organisationens arbejde for at mindske ulykker generelt blandt børn.

Bliv set i trafikken med disse konkrete råd:
1. Refleksen skal hænge i en snor, så den bevæger sig, når du færdes i trafikken.
2. Refleksen bør sidde lavt, så lyset fra billygterne rammer den.
3. Sæt en refleks foran og bagpå dit overtøj.
4. Sørg for både at have en refleks på overtøjet og på rygsækken/skoletasken.
5. Skift refleksen jævnligt – effekten kan aftage, og reflekser, der sidder fast på tøjet, slides i vask (en refleks i god kvalitet kan holde til ca. 30 vaske).
3 gode grunde til at bruge refleks
1. Bløde trafikanter med reflekser har 85 % lavere risiko for at blive overset i trafikken.
2. Med en refleks bliver du synlig på en afstand af 140 meter, hvis bilen har nærlyset tændt. Ved 50 km/t har en bilist med nærlyset tændt 10 sekunder til at opdage dig.
3. Uden refleks: Du bliver synlig på en afstand af 25-30 meter, hvis bilen har nærlyset tændt. Ved 50 km/t har en bilist med nærlyset tændt kun 2 sekunder til at opdage dig.
Sådan tjekker du dine reflekser
• Lys på reflekserne i et mørkt rum med en lommelygte. Hvis refleksen lyser svagt op, skal den kasseres. Er du i tvivl, kan du sammenligne med en ny refleks.
• Tjek overfladen på refleksen efter vask. Du kan ofte se, at refleksen er slidt, fx hvis den er meget mat.
• Hvis reflekserne på børnenes overtøj ikke virker, kan du sy nyt refleksbånd på, udstyre dem med løse refleksbrikker eller sætte refleksbadges på tøjet.
Kilde: Undersøgelse foretaget af Epinion for Børneulykkesfonden i september 2018.