Der kan være stor hæder på vej til BørneBasketFonden, når Danskernes Idrætspris bliver uddelt den 7. januar i Herning. Gennem tæt samarbejde med Odense & Co, NBA3X, kommunen, idrætsforeningerne og brug af den åbne skole har børnebasket fået et markant løft i Odense Kommune.

Måske kommer Danmarks næste store baskettalent fra Odense Kommune – mulighederne er i hvert fald blevet langt større efter, at BørneBasketFondens projekt SFO Basket er kommet på banen.

Der har været et tæt samarbejde mellem BørneBasketFonden og de forskellige aktører i Odense. Der er således givet støtte fra By- og Kulturforvaltningens Idrætspulje, ligesom fonden har fået hjælp og sparring fra SIKO – Samvirkende Idrætsklubber i Odense.

I foråret 2016 blev der startet 26 forløb i den åbne skole, hvor uddannede undervisere kom ud på skolerne, og gennem seks lektioner trænede de eleverne i basketball. Ved forløbets afslutning kunne skolerne beholde 25 basketbolde, så de har både lærerne med ny viden og bolde til rådighed fremover. Tilbuddet har været populært, og i efteråret blev der afviklet yderligere 38 forløb.

– Her er virkelig et positivt projekt, hvor vi får sat engagerede frivillige sammen med den åbne skole. Det giver en sjov og inspirerende undervisningsoplevelse i skolerne, og børnene får prøvet kræfter med en ny sportsgren, som ikke bliver dyrket så meget i Odense. Jeg er sikker på, at det giver lyst til mere, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).

Det har i særdeleshed været Odense & Co samt NBA3X, der har sat skub i BørneBasketFondens aktiviteter i Odense. Der har været et tæt samarbejde, hvor fonden har fået finansieret en stor del af sine aktiviteter i Odense samt brugt den store opmærksomhed om NBA og basketbold i Odense til at sikre en øget tilstrømning til sporten.

På samme vis har fonden ageret outreachprogram for NBA3X, som fik rigtig mange odenseanere og fynboer til at spille og opleve basket i selskab med blandt andet NBA All-Star Andre Drummond og NBA Dunk Team. Havnepladsen i Odense og Vollsmose Torv var rammen om spændende turneringer for både børn og voksne, og der blev sat et hidtil uset fokus på sporten i byen.

Ny børneklub i Odense
Interessen er afgjort tilstede i Odense, for BørneBasketFonden har haft stor succes med oprettelsen af Børnebasket Odense – en ny klub, som siden august har trænet tre forskellige steder i byen. Tidligere havde Odense Basketball FIF blot syv medlemmer under 10 år, men efter blot få måneder er der allerede 63 aktive unge basketspillere i byen.

– Der er ingen tegn på, at udviklingen stopper, og det er glædeligt. Det giver flere børn, som dyrker motion og ikke mindst basket, som vi selvfølgelig er glade for. For andre sportsgrene er tallet måske ikke stort, men for basketball er det en flot udvikling. Vi har haft virkelig gode samarbejdspartnere i forhold til at starte børnebasket i byen, ikke mindst med Odense & Co omkring NBA3X, hvor vi kunne hjælpe hinanden. Det har været rigtig godt for begge parter, siger direktør og projektleder i BørneBasketFonden Jens Laulund.

Danskernes Idrætspris bliver uddelt af E-Boks i samarbejde med DIF og P4. Vinderen bliver fundet gennem regionale nomineringer og afstemninger, før DIF’s bestyrelse kårer den endelige vinder på baggrund af tre kriterier.
Kompetence – vinderinitiativet skal have et højt ambitionsniveau – også i udførelsen.
Effektivitet og værdiskabelse – ressourcerne er brugt effektivt til gavn for borgerne. Kort sagt, hvor mange kommer initiativet til gode, og er pengene brugt fornuftigt.
Innovation – det skal være et nyskabende initiativ, som kan tjene til inspiration for andre.
Odense Sportscentrum vandt Danskernes Idrætspris 2015, mens Svendborg Gymnastikforening og SG-Huset vandt prisen i 2014.

www.bornebasketfonden.dk og http://bornebasketodense.klub-modul.dk kan interesserede læse mere om projektet og mulighederne for basketball i Odense.