Første spadestik til endnu en bygning på Facebooks datacenter i Odense er netop blevet taget. Datacenterets bygning nummer tre bliver efter planen taget i brug i 2023.

Datacenter, foto: Facebook

Facebooks datacenter i Odense bliver nu udvidet. Det sker, når datacenterets to nuværende bygninger i 2023 bliver suppleret med bygning nummer tre. Byggeriet, der fra start har været planlagt til at ligge inden for det eksisterende areal, er netop gået i gang. 

På datacenteret glæder datacenterchefen sig over udvidelsen.

”Odense har været et fantastisk hjem for vores datacenter, og vi er meget glade for, at vi nu kan udvide her i byen,” siger Carsten Sørensen og tilføjer:

”Vi har allerede investeret en masse i lokalområdet, siden vi i 2017 påbegyndte byggeriet af datacenteret, og den nye bygning vil sikre arbejde til bl.a. lokale håndværkere frem til 2023. Byggeriet af den tredje bygning vil beskæftige op mod 900 personer i de travleste perioder.

Facebook støtter lokalområdet
Facebooks tilstedeværelse i Odense handler om meget mere end arbejdspladser. Det er faktisk Facebooks mål, at datacenteret skal spille en aktiv rolle og gøre en positiv forskel i lokalområdet .

I Odense betyder det blandt andet, at man under coronapandemien har støttet midtbyens butikker samt udvalgte projekter, ligesom man tilbage i april uddelte en række legater til 13 skoler, foreninger og nonprofitorganisationer.

Legaterne blev uddelt til projekter, der gavner lokalområdet gennem udnyttelse af teknologi, skaber fællesskaber online og offline eller styrker lokale uddannelsesinitiativer inden for naturvidenskab, ingeniørvidenskab, teknologi og matematik.
Lige nu er endnu en ansøgningsrunde til legaterne, Facebooks Community Action Grants, i gang, og med ansøgningsfrist mandag 26. oktober er der stadig tid til at søge om penge, hvis man går og drømmer om at realisere et relevant projekt.

Udvidelsen giver varme til flere odenseanske husstande
Et andet sted, hvor Facebook har valgt at spille en aktiv rolle i og omkring Odense, er i samarbejdet med Fjernvarme Fyn. Her har de to virksomheder arbejdet tæt sammen om at udvikle og etablere verdens første anlæg for genanvendelse af varme fra et såkaldt “hyperscale” datacenter. Samarbejdet betyder, at Facebook kvit og frit stiller i alt 165.000 kWh grøn overskudsvarme fra datacenterets serverhaller til rådighed, så Fjernvarme Fyn kan sende den ud til tusindvis af fynske husstande og dermed gennemføre en hurtigere udfasning af de mindst miljørigtige varmekilder som for eksempel kul.

På nuværende tidspunkt nyder 7.000 husstande godt af aftalen, men med udvidelsen af datacenteret ender hele 11.000 fynske husstande med at kunne varme sig med genanvendt grøn energi fra Facebooks datacenter.

”Vi var meget begejstrede, da vores varmegenvindingssystem kunne tages i brug tidligere i år, og med udvidelsen af datacenteret kan vi også skrue op for den overskudsvarme, som vi hvert år forærer til Fjernvarme Fyn,” siger Carsten Sørensen.

Glæde på borgmesterkontoret
Også på borgmesterkontoret er der glæde over udvidelsen af datacenteret og Facebooks engagement i Odense.

”Jeg er utroligt glad for og stolt over, at Facebook vælger at udvide i Odense. Det er endnu en milepæl for byen, ligesom da Facebook i 2017 annoncerede datacentret. Udvidelsen viser, at Odense rykker som tech-by og er et trygt sted at drive det store datacenter,” siger Peter Rahbæk Juel, borgmester i Odense, og tilføjer:

“I Odense har Facebook etableret sig som en vigtig virksomhed, som både har støttet det lokale erhvervsliv under coronakrisen i foråret og nu leverer grøn overskudsvarme til tusindvis af huse i Odense og omegn. Odense skal være en CO2-neutral by allerede i 2030, og Facebooks fokus på at levere overskudsvarme og benytte vedvarende energi er et godt rygstød til byens klimamål.”

Facebooks datacenter i Odense blev officielt indviet i september sidste år.