Antallet af indbrud i Danmark falder fortsat. Således blev der begået færre indbrud i 2018 end året før. Sammenlignet med tidligere år er der dog blot tale om et lille fald på landsplan. Nogle steder i landet steg antallet af indbrud markant, blandt andet på Fyn.

Siden 2011 er antallet af indbrud i privat beboelse i Danmark faldet kontinuerligt, og frem til 2018 gik det samlede indbrudstal fra cirka 45.000 til knap 29.000 årligt. Særligt de seneste år har kurven været kraftigt nedadgående, og alene fra 2013 til 2017 faldt indbrudstallet med cirka 30 procent. Men noget tyder på, at kurven er ved at flade lidt ud. Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik blev der i 2018 nemlig kun begået cirka 1,3 procent færre indbrud i privat beboelse end året før.

“Det er et væsentligt lavere fald end for eksempel fra 2016 til 2017, hvor antallet af indbrud faldt med over 8 procent. Den kurs skulle vi gerne tilbage på. For selvom der siden 2005 ikke har været så få indbrud herhjemme som sidste år, er Danmark stadig et af de mest indbrudsplagede lande i Europa, og der sker langt flere indbrud per indbygger her end hos vores naboer i Sverige, Norge og Tyskland,” siger Camilla Nielsen, der er forebyggelseschef i Tryg Forsikring, og fortsætter:

“Når det er sagt, så blev der begået knap 400 færre indbrud i 2018 end året før. Så det er positivt. Der er faldende tal i store dele af landet, men nogle områder har været hårdt ramt.”

Næsten 14 procent flere indbrud på Fyn
Et af de steder, der har oplevet stigende indbrudstal i det forgangne år, er Fyn, hvor antallet af indbrud steg med næsten 14 procent i forhold til år 2017.

I Faaborg-Midtfyn Kommune blev der for eksempel anmeldt knap 28 procent flere indbrud, mens Odense Kommune og Assens Kommune har været ramt af stigninger på henholdsvis 25 og 21 procent. Til gengæld oplevede Svendborg et fald – endda på hele 29 procent.

Også hos Tryg oplevede man et stort fald i antallet af indbrud sidste år sammenlignet med året før. Dugfriske tal fra selskabet viser en nedgang på over 13 procent hos Trygs kunder.

“Vores tal kan godt afvige lidt fra det generelle billede, men så store forskelle plejer vi ikke at se. Det er svært at sige, hvorfor vi denne gang adskiller os så meget – årsagerne kan være mange. Men vi er stærkt repræsenteret i Region Hovedstaden, hvor indbrudstallet er faldet med hele 8 procent. Det kan være noget af forklaringen,” fortæller Camilla Nielsen og fremhæver, at Tryg i de seneste år også har arbejdet målrettet med forebyggelse og gennem det sidste års tid har øget sit fokus på området.

Forsikringskunder får alarm med i købet
Ud over en stor oplysningsindsats har Tryg iværksat nogle konkrete tiltag, som skal hjælpe kunderne med at forebygge indbrud. Blandt dem er for eksempel lanceringen af en alarm i efteråret 2017. Således følger der i dag automatisk en alarm med i købet, når en kunde samler sine forsikringer i selskabet.

Tryg advarer dog såvel kunder som andre borgere om at hvile på laurbærrene som følge af den faldende indbrudsrate.

“Vi er blevet gode til at forebygge indbrud herhjemme, men vi kan blive endnu bedre. Der findes naturligvis de mere langsigtede løsninger såsom bedre sikring af døre og vinduer, men der kan også gøres noget her og nu. Selv en lille indsats kan besværliggøre indbruddet så meget, at tyven går igen,” forklarer Camilla Nielsen og giver følgende råd:

Gode råd til forebyggelse af indbrud
· Anvend tænd- og sluk-ure til lys og musik, når du ikke er hjemme.
· Undgå at give tyven arbejdsro. Klip for eksempel hækken ned og sørg for, der ikke er helt mørkt på grunden, særligt ved døre og vinduer. Tilknyt eksempelvis en sensor til udendørsbelysningen, så lyset tænder, når der er bevægelse omkring huset.
· Placer elektronisk udstyr, designermøbler og lignende, så de ikke er synlige udefra.
· Gem de særligt værdifulde ting, inden du forlader hjemmet, eller opbevar tingene i en bankboks.
· Mærk dine værdigenstande med syntetisk DNA – en usynlig væske med en unik kode, som kan kædes direkte til dig, hvis politiet finder tyvekoster fra dit hjem. Det gør det sværere for tyven at afsætte varerne til hælere.
· Tilmeld dig nabohjælp.
· Lav en aftale med naboerne om at holde øje med hinandens boliger.
· Få naboen til at fylde skrald i din skraldespand, tømme postkassen og sætte sin bil i din indkørsel, hvis du er væk igennem længere tid.

Foto: ABW