Der er gjort ekstra plads til forårets blomster og planter i de danske gartneriers drivhuse op til den travle forårssæson, hvor flere gartnerier lander 80 procent af årets omsætning. – Vi håber på, at folk er færdige med at rejse, lyder det fra Odense-gartner.

Foråret er højsæson for en tur forbi den lokale plantebutik eller havecenter, så vindueskarme og blomsterbede kan fyldes med farver.

Præcis som med tøjmoden er der store forskelle på, hvilke typer blomster og planter der efterspørges af danske forbrugere år efter år. Som noget nyt forventer flere gartnerier ekstra interesse for planteprodukter, som er dyrket inden for landets egne grænser.

– Vi ser en tydelig tendens til, at forbrugerne går efter specialfarverne og nuancerne, og det er en type blomster, vi er gode til selv at producere her i Danmark. Før var det yt med tofarvede blomster og nuancer, men det har ændret sig, siger Nicolai Abildgaard, direktør i ByGrowers i Odense.

Dette forår har han og kollegerne derfor gjort ekstra plads til forårets brede udvalg af planter i gartneriets drivhuse.

Mindre brug af væksthæmmende stoffer

Nicolai Abildgaard fremhæver spanske margueritter, lavendel og pelargonier som forårsfavoritter, der ofte kommer til verden i danske gartnerier.

– I Danmark dyrker vi ikke særlig kompakt, og det giver de færdige planter en god størrelse og stort potentiale for at udvikle sig videre i haven. Det er også det, vi mærker efterspørgsel på fra forbrugerne, så det har fået produktionen til at stige, siger Nicolai Abildgaard.

Det nikker de genkendende til hos Gartneriet Pedersen i Hørning, hvor forberedelserne til forårssæsonen er i fuld gang. Her er der især gjort plads til stauder og primula, og hele sortimentet er lokalt produceret.

– Forbrugerne har et større fokus på, hvordan planter er produceret. I Danmark er vi langt fremme i forhold til ikke at bruge væksthæmmende stoffer, og det kan vi mærke, at forbrugerne sætter pris på, siger gartner Henning Pedersen.

Væksthæmmende stoffer kan forhindre planter i at vokse sig for store eller for hurtigt, men metoden har også sundhedsmæssige risici og en negativ miljøpåvirkning.

Håber på boom efter rejsefeber

Generelt har foråret altid været højsæson for gartnerierne, og nogle steder er det 80 procent af årets omsætning, der kommer i hus i løbet af april og maj.

Efterspørgslen på grønne indslag i hverdagen stak dog ekstraordinært af under coronanedlukningen. Forbrugerne var ivrige efter at få plantet haver og terrasser til med planter og blomster, hvilket blandt andet skabte mangel på roser og frugttræer, hvorfor danske havecentre øgede omsætningen med næsten 100 millioner kroner.

Da coronarestriktionerne endelig blev fjernet, var turen kommet til at rejse, hvilket gav en lille tilbagegang i salgstallene.

– Det er lidt svært at vurdere, hvad danskerne er i humør til, men vi holder vejret og krydser fingre. Der er altid større interesse for vores produkter, når vejret er godt, men det er ikke til at vide, om fokusset på inflation og rentestigninger tager gejsten fra folk, siger Henning Pedersen.

Den samme tanke har slået Nicolai Abildgaard fra gartneriet ByGrowers.

– Vi håber og tror på, at de fleste har været ude at rejse nu. Selvom vi står med en række økonomiske udfordringer i samfundet, har vi, som et ‘velkommen hjem’, taget højde for det i vores sortiment, siger han.

Han hentyder til, at ByGrowers blandt andet har sørget for at udvide sortimentet med flere af de lidt billigere planter, så gartneriet har noget at byde på for alle – uanset størrelsen på tegnebogen.

Produktionen af planter til forårssæsonen er længe undervejs. For flere plantearters vedkommende begyndte arbejdet med stiklingerne allerede tilbage i oktober, mens andre er blevet passet og plejet siden seneste sommerperiode.

Gartnerens guide til forårets plantemode

Mens vores nabolande har det med at sværge til de samme tendenser, er danskerne mere omstillingsparate i deres plantevalg. Her er gartnerens anbefalinger til hvilke blomster, du skal holde øje med, hvis du vil være sikker på moderigtige forårsfarver:

Vær ikke bange for nuancer og flerfarvede planter. Bladene kan sagtens være lilla, mens midten er hvid.

Selvom det gerne må være blandet, må det ikke blive for spraglet. Skrig-orange farver er yt for de fleste arter.

Hvis du køber lokalt producerede planter, er de tilpasset optimalt til klimaet.

Hold øje med plantepasset, som er en officiel mærkeseddel, som viser, at planterne er underlagt officiel kontrol på produktionsstedet og overholder EU-reglerne. På plantepasset kan man også se, hvor planten er fra. 

 

Tusindfryd og spanske margueritter er blandt forårets blomsterfavoritter, og i år må de gerne være flerfarvede og sprælske, lyder det fra fynsk gartner. PR-Foto: Lotte Bjarke