OFF  skriver bl.a. dette i sin pressemeddelelse om festivalen:

FF – Odense International Film Festival finder vanen tro sted i uge 35, og selvom det bliver anderledes netop i år, er kernen intakt. Alle de tilmeldte kortfilm er nu set og vurderet, og et program begynder at tage form. Hos OFF har hjertet i festivalen altid været fantastiske kortfilm fra hele verden, og i år bliver det, trods de særlige omstændigheder verden befinder sig i, ingen undtagelse.

Konkurrenceprogrammet til OFF20 er klar

Omkring 3000 kortfilm fra over 100 nationer blev i år sendt ind til OFF, og de er nu set grundigt i gennem. 129 kortfilm fra 42 lande klarede sig hele vejen og kan opleves på årets festival til sommer.

Kortfilmsmediet er et helt særligt og komprimeret medie, der i højere grad kan tale med på og ind i den verden, som vi lever i lige nu. Selvom årets indsendte film har enorm geografisk spændvidde, fra Columbia til Island, så er det stadig muligt at se nogle klare tendenser i årets film.

Festivalleder Birgitte Weinberger udtaler:

“Vi har været hele verden rundt – og hele følelsesregistret ligeså. Det er nogle fantastisk stærke og vedkommende film, som vi virkelige glæder os til at præsentere for publikum. I år har der været mange film med en voldsom historie. Den slags film, der gør ondt på krop og sjæl, som omhandler alt fra flygtningestrømme til magtmisbrug men også et stort fokus på de nære relationer. Vores forbrug af sociale medier og teknologi verden over har også været fremtrædende i årets udvalg.”

Konkurrencen er opdelt i fem spor: Animation, Dokumentar, Den Danske konkurrence, Den internationale konkurrence og Ungdomskonkurrencen. Selvom kategorierne er fastlagte, så kender filmenes indhold ingen grænser, når de kommer omkring alt fra at kidnappe en leguan og ønsket om få en skolebus sat i spil i Tyrkiet. Vi glæder os til at kunne præsentere vores publikum for film, der med sikkerhed går direkte i hjertet.

Sektionsjury, foto: OFF

Årets selektionsjury består af animator Sara Koppel, manuskriptforfatter Christian Gamst Miller-Harris og festivalleder Birgitte Weinberger, oto: Mikkel Toke Grønkjær

Vil du med OFF Stream?

Danmark åbner mere og mere op, og inden for de næste måneder kan vi med al sandsynlighed begynde at nyde kulturen igen, men vi skal stadig holde afstand, og grundlaget for at kunne møde hinanden med kys og kram og kortfilmsekstase har stadig lange udsigter. Hos OFF skal det være sikkert at komme på festival, og det skal kunne gøres med god samvittighed. Alle skal kunne være med uden forhøjet risiko for andet end at se årets allerbedste kortfilm.

Under normale forhold fylder OFF Odense med filmelskere og filmskabere fra hele verden i uge 35, men i år har omstændigheder budt os at tænke i nye baner. Vi vil stadig, efter myndighedernes nyeste udmeldinger og retningslinjer, afholde en mindre fysisk festival i uge 35, men vi udvider også OFF20 med et digitalt supplement, når vi lancerer platformen OFF Stream om et par måneder. Samtidig vil festivalens program også blive betydeligt mindre. Hos OFF prioriterer vi altid, at alt indhold, som vi præsenterer på festivalen, er gennemsyret af kvalitet. Grundet de nuværende omstændigheder har vi derfor valgt at fokusere på udvalgte aspekter af det ellers planlagte program for at kunne møde publikum med lige så meget kvalitet som altid.

Festivalen kommer, som altid, til at have fokus på konkurrencerne bestående af fantastiske kortfilm i fem kategorier: Animation, Dokumentar, Den Danske konkurrence, Den internationale konkurrence og Ungdomskonkurrencen. Derudover præsenterer OFF inden længe også årets kunstneriske profil, der kommer til at gennemføre et samtale-program med prominente gæster. De vante Q&A’s med filmskabere fra hele verden vil også blive inkluderet i den ene eller den anden form. Derudover vil festivalen udforske radio/podcast-mediet yderligere. OFF arbejder lige nu med nye former og nye formater, der vil møde sit publikum med lige så mange kortfilm og lige så meget kærlighed, som festivalen altid har gjort.

Festivalleder Birgitte Weinberger udtaler:

“Selvom vi står i nogle vanskelige og forvirrende tider, så har vi valgt at anskue det som et kreativt benspænd. Vi har nu muligheden for at udvikle projekter og formater, som muligvis kan bruges udover OFF20 – vi vælger at kigge fremad: ikke kun mod dette års festival, men også mod næste års. Hvad nu hvis vi kommer på den bedste idé nogensinde, fordi vi bliver tvunget til at tænke i andre baner? Det ville jo være for fedt! Vi har allerede udviklet en podcast, Kort er Godt!, som kan tilbyde en Corona-venlig kortfilmklub til alle os, der savner vores filmfællesskaber. Så selvom OFF20 bliver anderledes, vil vi gøre os super umage for, at festivalen bevarer sine kerneværdier: kortfilm og kærlighed.”

OFF20 er for alle

Vigtigheden af OFF20s tilstedeværelse er heller ikke blevet mindre i lyset af COVID-19. Vi mangler indtryk som aldrig før, og vi mangler fællesskaber, hvor vi kan dele vores indtryk. Kortfilmene er ligesom altid komprimeret, aktuelt indhold, der kan give dig et indblik i den verden, du er en del af. Uge 35 er altså stadig din garant for at blive både klogere og ekstra underholdt – både på filmbranchen men også på verden omkring dig. Selvfølgelig skal festivalen afholdes – det er der simpelthen for mange fantastiske film derude til ikke at gøre.

Birgitte Weinberger udtaler:

“Når OFF går også digitalt, giver det os muligheden for at dele disse fantastiske kortfilm med et langt større publikum. Det er ikke alle, der har tid eller overskud til at tage til Odense, men når blandt andet konkurrencerne også kommer til at foregå digitalt, så åbner det op for et helt nyt publikum. Kort sagt kender kortfilmen ikke længere en geografisk grænse, når filmene kommer helt hjem i publikums stuer i stedet for kun at være bundet op på fysiske visninger i Odense, (selvom det selvfølgelig er at foretrække). Vi håber, at OFF20 kan sprede endnu mere kærlighed og kortfilm på den her måde, selvom vi lever i en Corona-tid.”