Det ser ud som om, der går ild i skinnerne, når højhastighedssliberen i den kommende tid er på rundtur på Fyn.

De østfynske skinner og Svendborgbanen får besøg af højhastighedssliberen, og der er både fart og fyrværkeri, når skinnerne bliver slebet af.

Højhastighedssliberen, eller High Speed Grinderen som den også hedder, finsliber skinnerne. De 384 slibesten fjerner bittesmå rifler og bølger og forebygger, at nye opstår.

Modsat de øvrige specialtog, der sliber, fræser og høvler skinnerne, så har High Speed Grinderen en arbejdshastighed på mellem 50 og 80 km/t. Det betyder, at den kan klare lange stræk på en nat og køre samtidig med, at der er anden trafik på banen.

“Det støver, og der står gnister fra banen, når højhastighedssliberen arbejder. Det ser derfor både voldsomt og smukt ud, når den arbejder,” siger Pernille Skovrup, vedligeholdelsesleder i Banedanmark.

Vigtig del af vedligeholdelsesindsatsen
Hver dag kører der over 3000 tog på det danske jernbanenet, og det slider på skinnerne. Skinneslibningen er derfor et vigtigt led i Banedanmarks vedligeholdelsesstrategi, og Banedanmark lejer en række forskellige slibetog til at vedligeholde skinnerne.

“Det meste af jernbanenettet bliver hvert forår gennemkørt med målevogn for at finde overfladerevner og indre revner i skinner. Målingerne er så med til at danne baggrund for de forskellige slibetogs køreplan,” siger Pernille Skovrup.
Køreplan

Højhastighedssliberen kører efter nedenstående plan:

27.-28. marts: Nyborg-Odense
28.-29. marts: Odense-Svendborg
29.-30. marts: Odense-Svendborg

I dagtimerne holder højhastighedssliberen parkeret i Odense.

Læs mere om de forskellige slibetog på Banedanmarks hjemmeside.

Foto: Banedanmark.