Når du køber danske økologiske fødevarer sparer du litervis af grundvand for mødet med sprøjtegift. Se fx hvor meget grundvand du beskytter ved at udskifte bare ét konventionelt æg med et øko-æg.

I Danmark drikker vi grundvand. Men vores grundvand er truet af sprøjtegifte. De seneste seks år er der fundet rester af sprøjtegift i 1.622 af landets drikkevandsboringer. Det svarer til mere end hver fjerde boring, viser en opgørelse fra Miljøstyrelsen.

Når du køber danske økologiske fødevarer sparer du grundvandet for mødet med sprøjtegift. Derfor sætter Danmarks Naturfredningsforening og Coop igen i år fokus på økologi som det sprøjtefrie alternativ til konventionelle fødevarer.

Økologi er godt for grundvandet
Over halvdelen af Danmarks areal bliver i snit sprøjtet tre gange om året med gift, der skal slå uønskede planter, svampe og insekter ihjel. Og det sker på trods af, at rester af sprøjtegift kan ende i grundvandet, som i sidste ende kommer ud af din vandhane.

Ifølge myndighederne bliver der i gennemsnit dannet 1.500.000 liter grundvand om året under én hektar drænet landbrugsareal. Så der er god grund til at købe danske økologiske fødevarer, fordi du på den måde er med til at mindske risikoen for, at rester af sprøjtegift ender i grundvandet.

10 vi kan li’
Så mange liter grundvand undgår forurening med sprøjtegift, når du vælger danske økologiske fødevarer:

1 kilo økologiske gulerødder: 20 liter grundvand
1 kilo økologiske kartofler: 60 liter grundvand
1 økologisk æg: 75 liter grundvand
1 kilo økologiske løg: 100 liter grundvand
1 liter økologisk mælk: 200 liter grundvand
1 kilo økologisk hvedemel: 306 liter grundvand
1 kilo økologisk havregryn: 680 liter grundvand
1 kilo økologisk svinekød: 2000 liter grundvand
1 kilo ost: 2000 liter grundvand
1 kilo økologisk oksekød: 3000 liter grundvand

Sådan er udregningerne lavet
Udregningerne bygger på, hvor meget grundvand, der dannes under en hektar landbrugsjord, og det forventede udbytte af fødevaren på en hektar landbrugsjord.

Eksempel:

Der dannes 1.500.000 liter grundvand under en hektar landbrugsjord, og på en hektar produceres der også foder til en enkelt ko, som bidrager med 7.500 liter mælk. Regnestykket ser derfor således ud:

1.500.000 liter grundvand / 7.500 liter mælk = 200 liter grundvand beskyttet.

Når du køber danske økologiske fødevarer sparer du litervis af grundvand for mødet med sprøjtegift. Foto: ABW