Torben Jarlstrøm Clausen har ophængt sin udstilling ved The Nordic Center i Duluth og er klar til at modtage gæster til sin workshop. Foto: Justin Mitchell

Den odenseanske papirklipper Torben Jarlstrøm Clausen havde travlt med saksen, da han for nyligt holdt workshop ved The Nordic Center i Duluth, Minnesota. De amerikanske værter var begejstret for interessen for den danske papirklipper.

Som indledning til workshoppen holdt Torben Jarlstrøm Clausen foredrag om sine oplevelser i saksens tjeneste i bl.a. Japan. Arrangementet var annonceret til kl. 15, hvor blot ni personer var dukket op, hvilket gjorde papirklipperen en anelse urolig:

– Der er 6.500 kilometer fra Odense til Duluth og det tager 20 timer at komme derover. At have et fremmøde på ni personer ville helt ærlig være skuffende. Heldigvis væltede det pludselig ind med folk og kl. 15:10 var der 35 deltagere og rummet var fyldt til sidste plads. Det gavnede mit humøret en hel del, fortæller Torben Jarlstrøm Clausen.

Efter foredraget demonstrerede Torben Jarlstrøm Clausen, hvordan han klipper sine papirklipfigurer fri fra papiret, og så var det deltagernes tur til at sætte saksen til papiret:

– Der var fuld gang i saksene gennem hele arrangementet. De amerikanske deltagere var meget nemme at sætte i gang. Efter blot en kort introduktion til mit univers af klippede eksistenser greb børn, unge og ældre saksene og klippede løs. Det var dejligt. Så megen smil og latter på baggrund af et lille stykke papir, fortæller Torben Jarlstrøm Clausen

For tiden er der stor interesse for dansk papirklip i USA, og organisationer som fx The Nordic Center i Duluth sætter meget gerne spot på disse nordiske traditioner. Alison Aune, bestyrelsesmedlem ved The Nordic Center og kunstprofessor ved University of Minnesota glæder sig over denne interesse:

Torben Jarlstrøm Clausen sætter saksen til papiret foran deltagerne i workshoppen. Foto: Justin Mitchell

– I Minnesota har vi en dybt forankret nordisk tradition. Det norske og svenske dominerer, men vi favner også med glæde danske traditioner. Og det var dejligt at have Torben Jarlstrøm Clausen her, så han kunne dele ud af sin unikke færdigheder og sin entusiasme for den danske papirtradition. En tradition som jo også blev praktiseret af den dansker, vi kender allermest nemlig H.C. Andersen, fortæller Alison Aune.

Det var tredje gang indenfor halvandet år, at Torben Jarlstrøm Clausen klippede i USA og turen til Minnesota var blevet en realitet gennem støtte fra Fynske Frimureres Fond.

Torben Jarlstrøm Clausen holder jævnligt klippeworkshops i Danmark og det er også blevet til flere workshops i Japan og USA. I september 2017 drager han til Japan igen for at vise udstillingen ”Lyden af saksens forløsning af de klippede eksistenser”. Udstillingen, der er støttet af Toyota-Fonden og Panduro Hobby, har Torben Jarlstrøm Clausen udviklet sammen med lydkunstneren Robert Cole Rizzi og fotografen Karen Relster.

Læs mere:
www.jarlstroem-klip.dk | www.facebook.com/Papirklipper. E-shop: https://www.etsy.com/shop/JarlstroemPaperArt

Torben Jarlstrøm Clausen hjælper workshoppens deltagere med klipperierne. Foto: Justin Mitchell