En forskergruppe fra Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed ved Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital er netop blevet tildelt værtskabet i 2020 for en prestigefuld konference omhandlende gang- og bevægelsesanalyse. Det er samtidig første gang i konferencens 29 år lange historie, at Danmark vælges som destination.

Siger man bevægelse og gang, vil nogle måske i første omgang tænke på sketches fra Monty Python. Det er dog samtidigt et område, hvor forskerne i Odense udmærker sig i specialistviden.

Siden 2006 har Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed ved Syddansk Universitet (SDU) og Odense Universitetshospital (OUH) rådet over et højteknologisk bevægelseslaboratorium, til glæde for bl.a. patienter med hofteslidgigt, sportsskader og spastiske børn med nedsat gangfunktion.

Det er blevet bemærket internationalt, og bl.a. derfor er Odense nu udvalgt som værtsby i september 2020, når European Society of Movement Analysis for Adults and Children (ESMAC) skal holde sin årlige konference. Her samles 400 af Europas førende eksperter indenfor ortopædkirurgi, neurologi, fysioterapi, ergoterapi og ingeniørvidenskab med det formål at uddanne fagpersonale, udveksle erfaringer og præsentere den nyeste forskning indenfor området.

Odense kommer på Europakortet
– ESMAC-konferencerne har altid haft stor betydning for vores afdeling og forskere, og vi har været aktive deltagere i mange år. At konferencen kommer til Odense, vil yderligere styrke det stærke forskningsmiljø, vi har etableret inden for muskler og led, og vi vil kunne bruge den som en platform til i endnu højere grad at være i front med den internationale forskning og innovation – der kommer til gavn for patienterne, siger Anders Holsgaard Larsen, lektor, ph.d. ved Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed. Han er leder af bevægelseslaboratoriet og står i spidsen for ESMAC-konferencens værtsgruppe.

En stor anerkendelse
Med en stor indsats fra Anders Holsgaard Larsen, og med opbakning fra Inspiring Denmark, er det lykkedes at få ESMAC-konferencen til Odense i 2020. Den afholdes i Prag i år og i Amsterdam i 2019. Når den lander i Odense i 2020, er det første gang i konferencens 29 år lange historie, at Danmark bliver destination.

Det er i samspil med Inspiring Denmark, at Anders Holsgaard Larsen og kollegaer har præsenteret Odense som værtsby for ESMAC’s bestyrelse. Inspiring Denmark hjælper gratis erhvervsliv og forskermiljøer med at trække internationale konferencer til Syddanmark.

Internationale konferencer styrker ikke kun det faglige miljø, men giver også økonomiske gevinster, fortæller Morten Olstrup, der er Project Manager hos Inspiring Denmark.

– Internationale konferencer bidrager væsentligt til den syddanske økonomi hos hoteller og mødesteder såvel som attraktioner, butikker og restauranter. Vi ser ligeledes ofte, at konferencedeltagerne forlænger deres ophold udover konferencedagene. I Syddanmark har vi hoteller og mødesteder i international klasse, en velfungerende infrastruktur, tryghed og stor driftssikkerhed. Udover det høje faglige niveau er faktorer som disse også af stor betydning, når internationale beslutningstagere skal vælge en værtsby, siger Morten Olstrup.

Fakta om ESMAC-konferencen:
Formålet for European Society of Movement Analysis for Adults and Children (ESMAC) er at stimulere videndeling og fremme forskning i gang- og bevægelsesfunktion hos børn og voksne i kliniske og forskningsmæssige rammer. ESMAC afholder årligt en konference, der kommer til Odense 14.-20. september 2020. Værtskabet bakkes op af bl.a. SDU, OUH, Region Syddanmark, Odense Kommune samt en række internationale faglige selskaber.

Læs mere på: http://www.esmac.org/ .

Foto: ABW