Det der med at cykle, tror de fleste teenagere, at de har styr på. Men de kan blive endnu bedre og mere sikre cyklister, mener Odense Kommune. I samarbejde med Cykling Odense får 900 8. klasses-elever styrket deres færdigheder på to hjul ved en stor cykelturnering.

37 klasser dyster i august, september og oktober på tid og køreevner på Odense Cyklebane, Thorvald Ellegaard Arena. Den dygtigste klasse vinder 1.500 kroner til klassekassen – og selvfølgelig håneretten over for de andre klasser, de har givet baghjul.

Målet er at styrke køreglæden og gøre de unge til bedre og mere sikre cyklister. De gode cykelvaner er ofte ved at gå af fløjten hos unge i den alder, men fokus på færdighederne kan øge sikkerheden.

Finale 12. oktober
Konkurrencen afvikles over ni indledende runder, hvor fire-fem klasser hver gang dyster mod hinanden. De fire klasser, der sammenlagt har klaret sig bedst i de forskellige discipliner, kører 12. oktober 2017 mod hinanden i en finale, hvor det gælder pokaler, medaljer og præmier til alle fra GF Fonden.

Foto: ABW

GF Fonden sponsorerer turneringen for 8. klasserne for at få sat cykling og trafiksikkerhed på skemaet – lige i Odense Kommunes ånd.

På finaledagen overrækkes præmierne af børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R), der glæder sig over, at så mange af Odenses ældste folkeskoleelever får lov til at prøve sig selv af på cyklebanen i skoletiden.

– Der er så mange gode ting ved at cykle, og jeg glædes hver gang jeg ser en skoleklasse cykle af sted for at opleve og lære i vores skønne by. At cykle er godt for den enkelte og for vores by. Det er sundt, giver gode oplevelser med kammerater og familie. Når man cykler, forurener man ikke, støjer ikke og fylder ikke så meget på vejen. Cyklen skal være det naturlige førstevalg for Odenses børn, til skole og i fritiden. Derfor er det dejligt, at skolerne har muligheden for at inddrage vores cykelklub, når det handler om at få børnene på to hjul, siger Susanne Crawley Larsen (R).

Samarbejde mellem skoler og foreningsliv
Cykelturneringen er blot et af flere forskellige samarbejder mellem Odense Kommune og Cykling Odense. Ud over turneringen for 8. klasse, får både 6. klasser og 7. klasser i kommunen mulighed for at deltage i konkurrencer på cyklebanen.

Desuden tilbyder Cykling Odense cykelskole på cyklebanen samt at instruktører kommer ud i skolegården og lærer 0.-4. klasses elever at beherske deres cykel.

I løbet af 2017 er Cykling Odense på den måde med til at undervise hele 7.300 af Odenses skolebørn.

Samarbejdet hører under “Åben Skole”, som er en del af folkeskolereformen. Her inddrager skolerne det omkringliggende foreningsliv som en del af undervisningen for at styrke elevernes læring og trivsel.

– Jeg har fulgt Cykling Odense længe, og deres skoleindsats gør en forskel for mange børn og unge. De er med til at give eleverne sejre og selvtillid, hvilket giver mod på udfordringer i skolen, som ellers synes svære. Det er en fornem indsats. Vi har et rigt og mangfoldigt foreningsliv i Odense med engagerede frivillige, og det giver god mening for alle parter at bruge hinanden. Børnene får rørt sig, og de får kendskab til nye aktiviteter, mens foreningerne får udviklet deres frivillige og tiltrukket nye medlemmer. Det er et samspil, som vi fortsat skal udvikle, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).

14 skoler fra Odense har klasser med ved GF Fondens Skoleturnering i år, mens Aarupskolen fra Assens Kommune har fået lov til at komme med på et wildcard.

Fakta:
Det er andet år, at skoleturneringen for 8. klasses elever finder sted
Sidste års vinder kom fra Kroggårdsskolen
14 odenseanske skoler har deltagere med i år (Højmeskolen, Risingskolen, Holluf Pile Skole, Odense Friskole, Næsby Skole, Ubberud Skole, Skt. Klemens Skole, Sct. Hans Skole, Hjalleseskolen, Ejerslykkeskolen, Kroggårdsskolen, Tingkærskolen, Hunderupskolen og Sanderumskolen)
Aarupskolen fra Assens Kommune deltager i år på et wildcard
Der køres indledende runder fra kl. 9.30-13.00 på følgende datoer: 21. august, 24. august, 8. september, 11. september, 14. september, 18. september, 21. september, 25. september og 28. september
Finalen køres 12. oktober.