Odense Letbane har netop besluttet at følge sædvane i toge og på perroner i Danmark – nemlig at disse skal være røgfri. Hensigten er, at ingen passagerer skal udsættes for passiv rygning, hverken udendørs eller indendørs i forbindelse med deres tur med letbanen.

Brian Skov og Mogens Hagelskær. Foto: Odense Letbane

Hvis du ryger, så skal cigaretten skoddes, før du går ind på en letbaneperron, når letbanen forventeligt begynder at køre i slutningen af 2020. For alle passagerer til letbanen skal nemlig kunne trække vejret uden at få røg i lungerne – både på de 26 standsningssteder og inde i letbanevognene.

Det har Odense Letbane P/S netop indgået en aftale med Odense Kommune om. Det sker samtidig med, at der indgås partnerskab med Røgfrit Odense. Med partnerskabet arbejder Odense Letbane sammen med Røgfrit Odense om at skabe røgfri fællesskaber – her i den kollektive trafik.

– Det er en helt naturlig ting for os, at letbanen skal være røgfri, da vi ønsker at medvirke til den generelle indsats for rygestop og mod rygestart. Det vil gælde for både vores personale og for vores fremtidige kunder, at letbanen skal være totalt røgfri. Det vil sige, at det, foruden i vogne og på perroner, vil blive forbudt at ryge på alle vores inden- og udendørs arealer og i alle vores bygninger. For personalet vil det fremover gælde, at de slet ikke må ryge i arbejdstiden. Så medarbejderen på det kommende vedligeholdelsesværksted kan heller ikke lige tage en rygepause, forklarer Mogens Hagelskær, der er administrerende direktør hos Odense Letbane P/S.

Som konsekvens af rygepolitikken er der således også bestilt skraldespande til perronerne uden askebægre, for cigaretten må slet ikke ryge på perronerne. Heller ikke dampen fra E-cigaretter vil blive accepteret.

Formanden for Odense Kommunes Sundhedsudvalg er meget tilfreds med aftalen med Odense Letbane:

– Jeg er super glad for, at Odense Letbane som partner i Røgfrit Odense nu er med til at realisere vores vision om en røgfri by. Ikke nok med at letbanen kommer til at befri vores Odense for en masse partikelforurening og støj fra dieselmotorer, så bliver perroner og vogne også røgfri. Det er total win-win. Vi skal gøre det nemt at leve sundt i Odense. Sammen. Det er derigennem vi kan skabe de store forandringer, siger Brian Skov Nielsen, formand for Sundhedsudvalget, Odense Kommune.

Odense Letbane tager allerede nu konsekvensen af rygepolitikken, så den også omfatter de ansatte på det eksisterende letbanekontor. Her vil der et halvt år endnu kunne ryges i selvbetalte pauser uden for letbanens matrikel – fra årsskiftet bliver det totalt forbudt at ryge i arbejdstiden. Rygepolitikken omfatter også alle rådgivere og besøgende hos letbanen.