Flere fynske drikkevarer er måske på vej til de kinesiske hylder. Særligt drikkevarer med alkohol på varedeklarationen står højt på ønskelisten hos en af de kinesiske erhvervsdelegationer, der besøger badmintonturneringen Danisa Denmark Open for at se nærmere på de fynske fødevarer. Ind i mellem duellerne over nettet ser flere fynske øl- og whiskymagere en spændende åbning til det store marked i øst.

Foto: ABW

Siden tirsdag har den prestigefyldte badmintonturneringen Danisa Denmark Open fundet sine kvartfinalister i Odense Idrætshal. Fredag den 19. oktober skal de heldige spillere først i sving på de grønne baner sidst på eftermiddagen, men det betyder ikke at eventen er på vågeblus i dagtimerne. Fra tidligt fredag morgen er der nemlig gang i aktiviteter uden for banen. Aktiviteter, der binder badminton og business sammen.

– Vi får i år besøg fra bl.a. Hebei Join Logistics, der er det primære indkøbs- og logistikorgan for en af Kinas største e-handels hjemmesider, JD.com, fortæller Jakob Staun, der er chef for Sport Event Fyn, som de sidste 5 år har arbejdet med at udvikle mulighederne for at aktivere badmintonturneringen til gavn for det fynske fødevareerhverv.

De kinesiske indkøbere skal bl.a. på en tur rundt i det fynske fødevarelandskab, hvor der ligeledes deltager repræsentanter fra Hebei Geha Trading Co., som er ude og sondere det fynske for drikkevarer, der skal afsættes til hoteller og restauranter i Hebei-provinsen i Kina.

Hos Udvikling Fyns fødevareklynge Food Fyn ser forretningschef Mads Asbild frem til mødet mellem de fynske fødevarevirksomheder og de kinesiske indkøbere:

– Vi har oplevet en stigende interesse over det seneste år for det arbejde, vi sammen med Sport Event Fyn gør for slå hul til Kina i forbindelse med Danisa Denmark Open. Især fra kinesisk side er der flere og flere, der ønsker at byde ind. Vi er således blevet kontaktet af mange, som arbejder med at fremme den dansk-kinesiske samhandel, og det har bevirket et rigtig stærkt set-up med samarbejdspartnere, der kan styrke indsatsen såvel hvad angår rekruttering og screening af potentielle kinesiske investorer og indkøbere som opfølgningen med dem efter turneringen. Vi har i år forsøgt at lave det hidtil mest fokuserede match mellem fynske virksomheder og kinesiske indkøbere, siger han.

Tidligere har bl.a. Midtfyns Bryghus og A/S Bryggeriet Vestfyen dyrket kinesiske relationer under badmintonbraget, og begge står da også klar til at vise frem for de øl-interesserede indkøbere fra Hebei Geha Trading Co. Ltd. hhv. lørdag og mandag. Først skal de kinesiske forretningsfolk imidlertid omkring yderligere en række fynske bryggerier og et destilleri, som også har fået øjnene op for den lidt skæve og uforpligtende måde at afsøge eksportmuligheder på.

– At kineserne på den her måde kommer til os er ret unikt, og jeg synes, det er spændende, hvordan de fælles oplevelser omkring badmintonturneringen kan give os muligheden for at lære kineserne bedre at kende. Vi har tidligere haft lidt berøring med det kinesiske marked og ved at netop det med de personlige relationer og fælles oplevelser er afgørende, siger Anders Coisbo fra The Man Behind – Craftbeer.

Hos Ørbæk Bryggeri ser direktør Thomas Hald Blouner også frem til det kinesiske besøg:

– Vi vil gerne vise hele vores virksomhed frem, og håber de vil finde det interessant, at vi spænder så bredt lige fra gin og whisky på Destilleriet i Nyborg til øl og læskedrikke på bryggeriet i Ørbæk. Sidste år havde vi en stor delegation forbi Destilleriet, men på daværende tidspunkt var vi ikke helt klar til eksport. Med en særlig udtrykt interesse i alkoholiske drikkevarer, kan Hebei Geha Trading Co. vise sig at være en spændende samarbejdspartner for os. Vi vil i hvert fald ikke gå glip af muligheden, siger han.

OumEco Trading, som har været med til at identificere de kinesiske indkøbere, og ligeledes understøtter opfølgningen og dermed en evt. dialog mellem de fynske virksomheder og de kinesiske indkøbere efter turneringen, er meget fascinerede over det set-up som Food Fyn og Sport Event Fyn har skabt i forbindelse med den store badmintonturnering:

– We know how important it is to have social activities in the programme when we arrange business visits from China and it has a positive effect on the results we experience afterwards. In this case this big sporting event Danisa Denmark Open – centered on a sport which is really big in China – is a natural platform for building the important social relations, siger Na Xu, partner in OumEco Trading.

Der er ligeledes lavet en WeChat platform særligt for de fynske virksomheder, der deltager under Danisa Denmark Open, som giver de bedste betingelser for at holde dialogen varm, hvis der skulle opstå sød musik mellem fynboer og kinesere, mens fjerboldene flyver over nettet de kommende dage.