Syv ud af ti bilister oplever, at biler kører rundt uden lys i baglygterne, selvom det er mørkt eller tåget. Det kan skabe farlige situationer eller irritation hos andre bilister, når man glemmer at tænde baglygterne.

Foto: Rådet for Sikker Trafik

Nu hvor uret er stillet en time tilbage, går vi for alvor ind i den mørke årstid. Det betyder også, at bilisterne bør være ekstra opmærksomme på, om baglygterne på deres bil er tændt, når det bliver mørkt eller er tåget.

På mange nyere biler er baglygterne nemlig som udgangspunkt slukket for at spare på bilens brændstofforbrug. Problemet er bare, at det ikke er alle biler, der automatisk tænder baglygterne, og de fleste bilister vil nok kunne nikke genkendende til, at det heller ikke er alle bilister, der husker at tænde lyset.

Hele syv ud af ti bilister oplever biler, der kører rundt med slukkede baglygter i mørke eller tåge. Det viser en undersøgelse, som Userneeds har gennemført blandt 1.664 bilister for Rådet for Sikker Trafik i januar 2018. Det er en stigning i forhold til 2016, hvor 63 procent svarede, at de havde oplevet slukkede baglygter i lygtetændingstiden.

Derfor opfordrer Rådet for Sikker Trafik bilisterne til at undersøge, om de manuelt skal tænde baglygterne på deres bil. På nogle biler tænder baglygterne automatisk ved hjælp af en lyssensor, mens man på andre biler selv skal tænde dem. Uanset hvad er det ens eget ansvar som bilist, at der er korrekt lys på bilen.

– Det kan i værste fald ende i en ulykke, når man kommer kørende i mørke og pludselig overraskes af en bil med slukkede baglygter. Selvom det heldigvis kun sjældent går så galt, at det ender med en ulykke, oplever alt for mange kritiske situationer på grund af mørklagte biler. Vores opfordring er derfor, at man husker at tænde baglygterne, og hvis en bagvedkørende bilist blinker med det lange lys, bør man tjekke, om baglygterne nu også er tændte, siger Jeppe Gudmandsen, pressekonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Ud af de, som har oplevet slukkede baglygter i mørke eller tåge, svarede 12 procent, at det havde skabt en kritisk situation, hvor de enten kom ud i rabatten, måtte bremse hårdt op, eller de måtte undvige en kollision. To procent svarer, at de en eller flere gange har været involveret i et uheld på grund af slukkede baglygter.

Spørg værkstedet, om de kan tænde baglygterne permanent
I nogle tilfælde kan dit værksted tænde baglygterne på din bil permanent, så de automatisk tænder, når du starter bilen. En rundringning, som Rådet for Sikker Trafik har gennemført til et udpluk af autoriserede værksteder, viser dog, at det svinger fra bilmodel til bilmodel, om det er teknisk muligt at tænde baglygterne permanent. Der er altså ikke andet at gøre, end at tage kontakt til dit værksted og spørge, om baglygterne kan tændes permanent på din bil.

I andre biler kan man selv indstille lyset, så der er lys i baglygterne, hver gang man starter bilen. Det kræver bare, at man indstiller bilen korrekt der, hvor man ellers indstiller lyset. Husk dog at tjekke, om der fortsat er lys i lygterne, når bilen er slukket.

På nye biler, der er typegodkendt efter den 30. juli 2016, skal der være en lyssensor, som sørger for, at for- og baglygterne tændes automatisk, når der er mørkt eller tåget. Det betyder, at på sigt vil problemet med de slukkede baglygter i høj grad løse sig selv i takt med, at bilparken bliver skiftet ud.

Om undersøgelsen:
Undersøgelsen er foretaget af Userneeds for Rådet for Sikker Trafik i januar 2018 blandt 1.664 bilister.

Spørgsmål: Har du inden for de seneste 3 måneder oplevet andre bilister, som ikke havde tændt baglygterne, mens det var mørkt eller tåget?
Andel som svarede ‘ja’: 70 %
Antal adspurgte bilister: 1.664

Bilisterne, som havde oplevet slukkede baglygter i mørke eller tåge, blev dernæst spurgt, om de gjorde noget for at gøre den anden bilist opmærksom på, at baglyset var slukket.

Spørgsmål: Gjorde du noget for at gøre den forankørende bilist opmærksom på, at baglygterne ikke var tændt? (Angiv gerne flere svar)
Ja, jeg blinkede med det lange lys: 62 %
Ja, jeg dyttede: 3 %
Nej: 35 %
Antal adspurgte bilister: 1.168

Spørgsmål: Har du inden for de sidste tre måneder været involveret i en kritisk situation, fordi en anden bilists baglygter ikke var tændt i mørke eller tåge? (kun landsdækkende tal):
Nej: 87 %
Ja, enkelte gange: 10 %
Ja, flere gange: 2 %
Ved ikke: 1 %

Spørgsmål: Har du inden for de sidste tre måneder været involveret i et uheld, fordi en anden bilists baglygter ikke var tændt i mørke eller tåge? (kun landsdækkende tal):
Nej: 98 %
Ja, enkelte gange: 1 %
Ja, flere gange: 1 %

(Kilde: Rådet for Sikker Trafiks undersøgelse, som blev foretaget i januar 2018 blandt 1.664 bilister, som jævnligt kører bil)

Regionale tal:
Så mange har inden for tre måneder oplevet andre bilister, som ikke havde tændt baglygterne, mens det var mørkt eller tåget. Svarprocent fordelt på politikredse:
Hovedstaden: 71 %
Sjælland: 73 %
Syd- og Sønderjylland: 61 %
Fyn: 74 %
Østjylland: 72 %
Midt- Vestjylland: 72 %
Nordjylland: 69 %.
Hele landet: 70 %

På mange nyere biler er baglygterne som udgangspunkt slukket for at spare på bilens brændstofforbrug. Problemet er bare, at det ikke er alle biler, der automatisk tænder baglygterne, og de fleste bilister vil nok kunne nikke genkendende til, at det heller ikke er alle bilister, der husker at tænde lyset. Foto: Rådet for Sikker Trafik.