Lørdag den 3. november kan socialt udsatte over hele landet få ordnet deres fødder professionelt. I Odense deltager Odense Fodplejeskole i initiativet “Fod på Livet”, et landsdækkende event hvor Sammenslutningen af Danske Fodplejere tilbyder gratis fodpleje på væresteder.

Farida Strandberg (yderst t.h) sammen med sine tre kollega deltager alle i “Fod på Livet”, hvor fodplejere over hele landet tilbyder socialt udsatte gratis fodbehandling. Det foregår lørdag den 3. november, hvor de vil være på værestedet ‘Mælkevejen’ i Odense. Foto: SADF.

– De, som er svært stillede i samfundet, har lige så meget brug for at få ordnet deres fødder, som alle andre mennesker har, og hvis vi har mulighed for at give dem en kompetent fodbehandling, og samtidig gøre en forskel for dem og give dem en god oplevelse, så bidrager vi gerne med det, fortæller Farida Strandberg, indehaver af Odense Fodplejeskole.

Hun har 18 års erfaring som fodplejer, hvor de otte af dem er som indehaver af Odense Fodplejeskole. Hun deltager i ‘Fod på Livet’ sammen med tre kollegaer og to elever fra fodplejeskolen. Skolen samarbejder med brancheorganisationen Sammenslutningen af Danske Fodplejere (SADF), der er initiativtager til “Fod på Livet”.

– Vores medlemmer har en høj faglighed og er utroligt dedikerede – det bliver endnu tydeligere, når så mange af dem vælger at deltage i “Fod på Livet”. Som SADF-fodplejere ved vi, hvor stor betydning fødderne har for livskvaliteten, og hvor stor en forskel vi kan gøre for den enkelte. Derfor har vi besluttet at møde de socialt udsatte på deres hjemmebane, så de kan få en behandling i trygge omgivelser, siger formand for Sammenslutningen af Danske Fodplejere, Linda Dam Havmøller.

Med den gratis behandling kan fodplejerne hjælpe de socialt udsatte til bedre fødder, hvilket kan give et positiv skub til deres personlige velbefindende og overskud i hverdagen.

Et skjult og overset problem
Det er Landsforeningen af VæreSteder, der byder fodplejerne indenfor til “Fod på livet”. Brugere, der har deres gang på værestederne, er socialt udsatte, der for eksempel har problemer med psykisk sygdom, misbrug, hjemløshed, ensomhed og fattigdom.

Sekretariatschef i Landsforeningen af VæreSteder, Cliff Kaltoft, kalder brugernes fødder et overset område:

– Mange af vores brugere har livsstilssygdomme, der også giver problemer med fødderne, og for eksempel dårligt blodomløb kan give vidtrækkende konsekvenser. Brugerne skjuler ofte problemerne, og derfor fylder fodpleje desværre ikke meget i socialt arbejde. Men der er uden tvivl et stort behov, og vi er utroligt glade for den indsats Sammenslutningen af Danske Fodplejere gør, siger sekretariatschef Cliff Kaltoft.

“Fod på livet” afvikles lørdag den 3. november, hvor 16 væresteder over hele landet får besøg af SADF-fodplejere, der gratis tilser brugernes fødder.