Kildekritik, digital dannelse og nyhedsformidling står på skoleskemaet, når DR den 18. og 19. september besøger Odense med det store nyhedsshow ‘I Sandhedens Tjeneste’.

Den 18.-19. september tager TV Avisens Erkan Özden, P3 Nyheders Cecilie Lange, sportskommentator Henrik Linniger og SnapChat nyhedsvært Lasse Winther imod flere end 3600 elever fra 8. til 10. klasse fra Odense til en dag med fokus på nyhedsformidling, fake-news og kildekritik.

Børn og unge færdes i dag hjemmevant på nettet og de sociale medier, hvor de konstant møder nyheder og nye informationer. Det kan være svært at gennemskue, hvor en nyhed stammer fra, og om indholdet overhovedet er sandt. For at klæde dem bedre på, til den overflod af informationen de møder på nettet, inviterer DR i alt mere end 17.000 elever fra 8. til 10. klasse ind i maskinrummet bag nyhedsproduktionen på DR Nyheder.

Odenses rådmand for Børn- og Ungeforvaltningen, Susanne Crawley Larsen, overværer det første af de i alt seks shows i Odense. Hun ser ‘I Sandhedens Tjeneste’ som et spændende tiltag i forhold til den demokratiske dannelse af børn og unge.

– Vi lever i en tid, hvor vi alle kan udgive vores egen version af sandheden på alle tænkelige platforme. Men hvordan skal man vurdere, om en nyhed er belyst fra flere sider eller om der er tale om “fake news”? Det er svært. Det ligger mig derfor meget på sinde, at vores unge mennesker bliver uddannet til at være kildekritiske. Man skal vide, at man ikke har været hele vejen rundt om et emne – eller en nyhed – før end man har opsøgt flere kilder, siger Susanne Crawley Larsen.

Nyhedsvært Erkan Özden er enig.

– Det er vigtigt, at vores børn og unge lærer at reflektere over de nyheder de møder på nettet. Med ‘I Sandhedens tjeneste’ forsøger vi at gøre dem opmærksomme på de valg- og fravalg, som ligger bag enhver nyhedshistorie, siger Erkan Özden.

40.000 er allerede blevet mere kritiske nyhedsbrugere
DR har siden 2015 sat fokus på nyhedsformidling og kildekritik med ‘I Sandhedens Tjeneste’, og ruller altså nu for fjerde gang ud i hele landet. Showet kommer i løbet af september igennem Odense, Svendborg, Holbæk, Vordingborg, København, Silkeborg og Haderslev.

TV Avisens Erkan Özden og P3’s Cecilie Lange er værter og hjælper eleverne igennem en time, hvor de bl.a. skal prøve kræfter med at være journalister og skal konkurrere om at blive den bedste nyhedsredaktion.

Særligt fokus på at nå forældre
I år gør DR en særlig indsats for også at nå forældrene med budskaber om kildekritik og digital dannelse.

– En af de store udfordringer i at danne og ruste en ny generation til kildekritik og etisk mediebrug er, at det er vanskeligt for forældre at være sammen med deres børn, der hvor de er mest, nemlig online, siger Jeppe Grinderslev, som er projektleder på ‘I Sandhedens Tjeneste’.

DR forsøger at nå forældrene med et indslag om nyhedsshowets besøg i byen, som indeholder nogle konkrete råd til forældre, om, hvordan man kan starte en samtale med sine børn om digitale medier. Indslaget udgives online samme dag som “I Sandhedens Tjeneste” besøger byen, og de beder lærerne om hjælp til at videresende indslaget til forældrene.

Fakta:
– ‘I Sandhedens Tjeneste’ afvikles på “DOK5000”, Havnegade 20, 5000 Odense C.
– Der vil være tre shows om dagen d. 18. og 19. september kl. 8:45-10.00, 10.45-12.00 og 13.15-14.30
– Hvert show har omkring 600 deltagere
– Trailer til ‘I Sandhedens Tjeneste’

Foto: DR