Selvom havearbejde især forbindes med foråret, er efteråret den bedste årstid til at plante, og det udnytter odenseanere. Få haveekspertens tips til efterårshaven.

I modsætning til foråret byder efteråret på lun og fugtig jord, hvilket giver blandt andet hækplanter optimale vilkår til at rodfæste sig under jorden, og det har havefolket i Odense fået øjnene op for. Salgstal fra Plantorama i Odense viser eksempelvis, at oktober er en af de måneder, hvor der bliver solgt allerflest hækplanter.

– Efteråret er en årstid, hvor planterne ikke bruger meget energi over jordoverfladen, mens de under jordoverfladen har perfekte forhold for rødderne til at etablere sig, siger Brian Peter Nissen, der er centerchef i Plantorama i Odense.

Haven om efteråret, foto: Plantorama

Ud over at give planterne de bedst mulige betingelser får du over en bred kam et gevaldigt forspring på havearbejdet ved at gå i haven i efteråret frem for foråret. Plantoramas haveekspert anbefaler følgende råd til efterårshaven.

Plant, plant, plant!

Både frugttræer, bærbuske og hække er snart på vej til at afmodnes, og det giver ro på planterne over jordoverfladen, mens energien kan bruges på at etablere rodnettet under, hvis de plantes i efteråret. Når planterne vågner op til foråret, er de godt rustet til den kommende vækstsæson. Også surbundsplanter som rhododendron bør plantes nu, hvor jorden er lettere at vande op og at arbejde med, og stedsegrønne planter som thuja, cypres, nåletræer og bladstedsegrønne planter skal ligeledes helst plantes i efteråret, da de også har brug for en stabil start med fugtmættet jord. Samtidig er det også nu og i de kommende måneder, at udvalget af stedsegrønne planter er størst.

Beskær

Efteråret er for mange planters vedkommende også den bedste årstid til beskæring. Planterne er stadig aktive og kan dermed bedre hele såret, end hvis man venter til vinter eller forår. Faktisk må samtlige træer i kirsebærfamilien, der blandt mange andre tæller mirabeller, blommer, abrikoser, slåen, japansk kirsebær og laurbærkirsebær, kun beskæres i efteråret, fordi risikoen for smitte med svampe- og bakteriesygdomme ved forårsbeskæring er for stor. Også planter som vin, birk, løn, ahorn, valnød og kastanje skal beskæres i efteråret, da de afgiver for meget væske, hvis de bliver beskåret på andre tidspunkter af året.

Lug

Ved at bekæmpe ukrudtet i efteråret bliver mængden, du skal slås med, markant mindre til foråret. På grund af den bløde jord, er det nemt hive ukrudtet op i efteråret, og man forhindrer endda ukrudtet i at smide sit frø.

Læg løg

Husk også at lægge dine blomsterløg i efterårsperioden, men vær opmærksom på, hvilke der ikke tåler frost. Dahlia og begonia er nogle af de kuldskære, men sæt for eksempel gerne hyacinter, tulipaner, påske- og pinselinjer, krokus og Scilla. Og husk at vende løgene rigtigt, så den spidse ende peger opad.