EPS-branchen skriver bl.a. dette i sin pressemeddelelse om  EPS-emballage.

Julen er hjerternes fest, men travlhed, knuste gaver eller fordærvet julemad kan ødelægge familiehyggen. Derfor kan det være en fordel at beskytte såvel julegaverne som juleanden med EPS-emballage. Og efter jul kan EPS med fordel afleveres til genanvendelse på genbrugspladsen.

Intet samler familien som juleaften. Der skal være styr på gaverne. Juleanden og flæskestegen skal på bordet, når familien samles til hjerternes fest. Men desværre kender de fleste historier om fordærvet julemad. Eller måske har man oplevet en jul, hvor en pakke glædesstrålende er blevet åbnet, for derefter at se skuffelsen, når det opdages, at årets bedste gave er i stykker allerede inden det sidste gavepapir er fjernet fra pakken.

Risikoen for den slags oplevelser juleaften kan heldigvis begrænses eller helt undgås. Når bare juleanden og julegaverne er beskyttet korrekt af emballage, så vil risikoen for skader være minimal. Og efter brug skal det afleveres til genbrug og genanvendelse.

  • EPS-emballage bidrager i høj grad til en vellykket jul, og når julen er omme, så skal den afleveres til genanvendelse på genbrugspladsen. Stadig flere kommuner har nemlig fået øjnene op for at EPS er 100% genanvendeligt – og at de sparer både penge og reducerer CO2-udledningen, når EPS bliver genanvendt, fortæller Chresten Heide-Anderson, projektchef i EPS-branchen.

EPS-emballage er ideel til at beskytte julen

  • Der findes mange former for emballage, men når det kommer til julen, så har emballage af EPS en ganske særlig rolle, fortæller Chresten Heide-Anderson, projektchef i EPS-branchen.
  • EPS-emballage er nemlig særlig velegnet til at beskytte både fødevarer som juleanden og de mange dyre julegaver, som f.eks. high-tech legetøj, fladskærms-TV’er og spejlskabe. Juleaften kan blive godt træls, hvis drømmegaven er ødelagt allerede, når den pakkes ud. Her beskytter emballage af EPS.

EPS er forkortelsen for ekspanderet polystyren. Det er et let plastmateriale, som består af 98% luft og 2% polystyren. Det fleste danskere kalder det nok for flamingo, som er et varemærkenavn for materialet.

  • Luften i EPS’en giver materialet to unikke egenskaber. Dels dannes der en slags støddæmpende airbags, og dels dannes der en effektiv isolering. Begge dele er relevante, når det kommer til julen, forklarer Chresten Heide-Anderson.

Den støddæmpende egenskab i EPS’en gør bl.a. at dyr forbrugerelektronik pakkes ind i materialet. En lang række elektronikvirksomheder tester, således der produkter beskyttet af EPS-emballage med fald fra forskellige højder og vinkler. Bagefter skal de beskyttede varer være fuldstændig intakte og funktionsdygtige, før emballagen bliver godkendt til brug. Dermed udgås ærgrelser og en masse besvær og penge, hvis defekte julegaver skal repareres eller byttes.

  • Vi ved godt, at det er de færrest som takker EPS-emballagen, når det er jul. For det fylder, når det har løst sin opgave. Men det er alligevel dejligt at tænke på, at EPS-emballagen beskytter julegaverne i danske hjem over hele landet, siger Chresten Heide-Anderson.

Også juleanden passes der på

Når juleanden skal fragtes på tværs af landet til butikkerne, eller julemaden leveres af en af de mange virksomheder, som leverer færdiglavet julemad, så kommer EPS’ens anden enestående egenskab i spil.

  • Udover at beskytte varer, så er EPS utrolig effektiv som isolering. Dermed kan det holde både maden varm eller kold, når det skal transporteres over længere afstande. Det er særlig relevant i julen, hvor butikkerne har lukket og en ny juleand ikke lige kan fremskaffes, hvis den er fordærvet under transporten, siger Chresten Heide-Anderson og fortsætter;
  • Internetbutikker, der sælger friske fødevarer benytter kasser af EPS, når fersk kød og frisk fisk skal ud til forbrugerne, netop fordi det isolerer så effektivt.

Faktisk kan EPS holde maden kold nok i op til 24 timer. Det er giver også ekstra plads i køleskabet, hvis man har inviteret hele familien. Og forskellige analyser har vist, at EPS-emballager gavner miljøet og klimaet. F.eks. er energiforbruget til at fremstille EPS-emballage til nytårslaksen kun 5% af den energi, der anvendes til fangst, transport og forarbejdning af friske fisk.

 

Husk at det kan genanvendes

Når julen er ovre bliver gavepapir, emballage og alt mulig andet affald måske blandet i en stor sæk, men det går ikke fortæller projektchefen. EPS er nemlig 100% genanvendeligt, og i stadig flere kommuner er det muligt at aflevere EPS i separate containere, så det bliver genanvendt.

  • Brugt EPS er for os en ny råvare, som vi kan bruge til at lave nye emballager af. Det komprimeres og smeltes om, så vi kan lave nye produkter af det, fortæller Chresten Heide-Anderson.

Det er relativt nyt, at kommunerne er begyndt at indsamle EPS og derfor har EPS-branchen lavet et kort over de genbrugsstationer, hvor borgerne kan aflevere den brugte EPS-emballage. EPS’en kan også blive til alt mulig andet, som EPS-beton eller havemøbler, når det bliver indsamlet til genanvendelse.

  • EPS er på mange måder enestående, også når det gælder genanvendelse. Det kan nemlig bruges på et utal af måder i den cirkulære økonomi, så derfor er det vigtigt, at vi får samlet det ind til genbrug og genanvendelse, afslutter projektchefen.

Link til EPS-branchens kort om steder borgerne kan aflevere EPS til genanvendelse.

https://eps-airpop.dk/her-kan-du-aflevere-eps-til-genbrug/