Den odenseanske papirklipper Torben Jarlstrøm Clausen var på podiet flere gange, da han for nyligt deltog i et amerikansk symposium om fastholdelse og formidling af skandinaviske kulturtraditioner. Symposiet var arrangeret af University of Wisconsin-Madison og papirklipperens deltagelse var støttet af Statens Kunstfond.

Siden starten af 1800-tallet er knap tre millioner skandinaver udvandret til USA. Mange af disse slog sig ned i Wisconsin, fordi naturen og vejret i der mindede dem om, hvad de kom fra. Selv her flere hundrede år efter, er der i Wisconsin-området stadig stor interesse for skandinavisk kunst og kultur, fortæller Torben Jarlstrøm Clausen:

De går utroligt meget op i deres rødder, og forskerne ved universitetet er ved at undersøge, hvordan de gamle skandinaviske kulturtraditioner kan fastholdes og formidles til børn og unge i fremtiden. Og derfor havde de inviteret en række skandinaviske og amerikanske kunstnere, forskere og undervisere til symposiet, fortæller Torben Jarlstrøm Clausen.

Ved symposiet havde universitetet valgt at sætte fokus på kunst og kunsthåndværk, som vores forgængere lavede med hænderne, fortæller Torben Jarlstrøm Clausen:

– Vi har brugt hænderne til f.eks. at male, væve eller lave smykker. Og her passede papirklip fint ind. I Danmark er der jo en lang tradition for papirklip. Mange kender sikker H.C. Andersens fantastiske klip, som jeg personligt er stor fan af, fortæller Torben Jarlstrøm Clausen.

Symposiet, som var åbent for offentligheden, strakte sig over tre dage og programmet var tætpakket, fortæller Torben Jarlstrøm Clausen:

Jeg holdt klippeworkshops og deltog i paneldebatter. Og så skulle jeg også holde et foredrag om mine erfaringer som papirklipkunstner herunder mine aktiviteter i USA og Japan, fortæller Torben Jarlstrøm Clausen.

Madison er hovedstad i den amerikanske delstat Wisconsin og byen har omkring 235.000 indbyggere På den sidste dag inden hjemturen til Danmark, fik Torben Jarlstrøm Clausen tid til en gåtur i byen:

Jeg gik rundt i det hyggelige universitetsområde ved Lake Mendota og så også Wisconsin State Capitol, som indenfor var ufattelig smuk, fortæller Torben Jarlstrøm Clausen.

Det var femte gang siden 2015, at Torben Jarlstrøm Clausen var i USA i saksens tjeneste og turen til Madison var bl.a. sponsoreret af Statens Kunstfond.