Vær med til at sprede glæde:

Køb en rød klovnenæse, og hjælp børn lettere gennem hospitalsophold. Det er budskabet i Danske Hospitalsklovnes årlige Spred Glæde-kampagne. Støtten er vigtig, mener sygeplejerske og ph.d. Helle Nygård Kristensen, der i sin ph.d.-afhandling har dokumenteret, at børn har nemmere ved at håndtere smerte, når de har en hospitalsklovn ved deres side.

Syge børn er alle forældres mareridt – og det kan desværre ramme alle familier. Men selvom hospitalsindlæggelser kan være smertelige, så er der også glæde og smil midt i alvoren. Over hele landet forvandler Danske Hospitalsklovne hospitalsstuer til hjerterum fuld af leg, magi og fortrolighed.

I foråret dokumenterede en ph.d.-afhandling, at børn, der har en hospitalsklovn tilknyttet, oplever procedurer og behandlinger på hospitalet som mindre smertefulde og mindre skræmmende. 

”Børnene oplever simpelthen, at de bedre kan klare en smertefuld procedure som fx en blodprøve, når de er sammen med en hospitalsklovn. Det skyldes, at hospitalsklovnen etablerer en ’vi’-relation med barnet, så barnet oplever, at de har én at klare situationen sammen med, og dermed opfattes det mindre smertefuldt. Det er særligt vigtigt at etablere en relation fra det første møde og så udvikle og evaluere relationen sammen med barnet som forberedelse til fremtidige oplevelser,” fortæller sygeplejerske og ph.d. Helle Nygård Kristensen, der står bag forskningen og er tidligere ledende sygeplejerske af en børneafdeling. 

Klovnenæse, foto: OUH
Noah Pablo, foto: OUH

En tryg hånd at holde i, når livet gør ondt

Helle Nygård Kristensen har gennem flere år fulgt hospitalsklovne, så hun kender deres rolle på hospitalet. 

”Hospitalsklovnen er en ekstra ressource på hospitalet. Mens sygeplejersker, læger og bioanalytikere har mange forskellige opgaver, kan hospitalsklovnen fokusere på at skabe en god relation med barnet og familien, så de kommer igennem svære og smertefulde situationer. Det kræver en stor faglig viden både om den situation, de kommer ind i på hospitalet, og om, hvordan børn og voksne reagerer i sårbare situationer – og netop det er hospitalsklovnene også uddannet til,” forklarer Helle Nygård Kristensen.

Danske Hospitalsklovne besøger i dag indlagte børn på alle landets børneafdelinger samt institutioner og særtilbud for børn og unge, herunder 12 børnepsykiatriske dags- og døgnafsnit. Her spreder de hver dag smil og glæde for syge børn og deres søskende, forældre og bedsteforældre. 

Gør en forskel for hele familien

Hospitalsklovnen er en kærlig og fortrolig ven, som barnet kan læne sig op ad i svære perioder. Sammen med indlagte børn skaber hospitalsklovne et fantasiunivers, som gør en stor forskel for hele barnets familie. 

”Hospitalsklovnene skaber en fantasiverden og giver børnene lyst til at lege, så barndommen kommer til at handle om det, som den skal – nemlig spontanitet, glæde og fjollerier. Vi har fantastiske minder fra hospitalet, fordi børnene glemmer alt det, der gør ondt, og husker alt det sjove og trygge, de laver sammen med hospitalsklovnene,” siger Danielle Drachmann, der er mor til Noah på fire år og Savannah på tre år, som begge lider af den yderst sjældne sygdom idiopatisk ketotisk hypoglykæmi.

Familien er primært knyttet til Odense Universitetshospital. 

”Som forælder til et indlagt barn kan dårlig samvittighed over ikke at kunne overskue situationen fuldstændig lamme én, og så kommer hospitalsklovnene med det ekstra overskud, man ikke selv har. Hospitalsklovnen Pablo er guld værd, og børnene er vilde med ham. Når jeg ser Pablo på hospitalet, får jeg energi og troen på, at det hele nok skal gå,” fortæller Danielle. 

En tryg og sjov barndom kræver støtte 

Danske Hospitalsklovne arbejder for at nå ud til alle indlagte børn, der kan have glæde af en hospitalsklovn. Foreningens arbejde er afhængig af støtte fra privatpersoner, fonde og sponsorer.

Det er utrolig vigtigt, at børn har en tryg barndom med glade stunder – også selvom man har været indlagt på et hospital. Alle familier kan få behov for hjælp. Når man støtter Danske Hospitalsklovne, investerer man i børnenes fremtid, så jeg håber, at mange vil støtte,” siger Danielle.

Alle kan støtte Danske Hospitalsklovne ved at købe den karakteristiske røde klovnenæse i webshops og butikker over hele landet.

Danske Hospitalsklovne har i dag 52 professionelt uddannede hospitalsklovne, som arbejder tæt sammen med personalet på børneafdelingerne. Hos Danske Hospitalsklovne gennemgår alle hospitalsklovne en internationalt anerkendt uddannelse på halvandet år og efteruddannes løbende.

Læs mere om Spred Glæde-kampagnen her: www.danskehospitalsklovne.dk/spredglaede