Haveselskabet skriver bl.a. dette i sin pressemeddelelse om roser:

Havejerne ved det godt – det er tid til at gøde roserne, og mange er for længst i gang med at klippe de smukke buske ned. For intet optager haveejerne så meget som roser. Også i disse år, hvor rosens duft og farver er i fokus, og også byboerne i høj grad har taget blomsten til sig.

Den er kendt for sine dufte og sin skønhed, og den er indbegrebet af romantik og kærlighed. Og så er det den blomst, der ubetinget optager haveejerne allermest. Rosen – ‘blomstens dronning’ – har været elsket og dyrket i årtusinder og er stadig en af havens mest populære blomster.

– Der er en enorm interesse for roser blandt danske haveejere. En stor del af de henvendelser, vi får i haverådgivningen, er om roser, og undersøgelser blandt vores medlemmer viser også, at virkelig mange interesserer sig for den romantiske have, hvor roser er et must, fortæller Louise Møller, havefaglig rådgiver i Haveselskabet.

– Roser er meget populære i haven. De er flotte sammen med stauder, og det er en fin måde at få blomstring i haven over en stor del af sæsonen. Når vi får mange henvendelser i rådgivningen, skyldes det blandt andet, at man kan læse og lytte sig til virkelig mange gode råd om roser. Og det er ikke alle, der er rigtige – men det er heller ikke alle, der er forkerte, for der er mange måder at gribe roserne an på, og meget afhænger af jorden og sorten, siger Louise Møller.

Stigende interesse

At gode råd er gået i arv gennem generationer skyldes, at rosen har været elsket og dyrket så længe, forklarer Rosa Eskelund, der er en af verdens førende rosenforædlere.

– Spørger du et barn, vil det formentlig sige ‘rose’ om en rose men ‘blomst’ om alle andre slags blomster. Rosen er den eneste blomst, der på den måde er et begreb. Du kan ikke finde en anden blomst, der har samme brede interesse hos folk verden over, siger Rosa Eskelund.

Hun er verdens eneste kvindelige rosenforædler og har blandt andet vundet guld for udviklingen af ‘I am grateful’-rosen. Hun arbejder med at intensivere brugen af duft i forædlingen.

– Interessen for roser er stigende. Der produceres flere af vores roser på planteskolerne, og de sælger godt – mange af dem er udsolgt det meste af tiden – og det gælder ikke kun her i Danmark, men også i Sverige, Tyskland og store dele af Europa, siger Rosa Eskelund.