Papirklipper Torben Jarlstrøm Clausen og lydkunstner Robert Cole Rizzi rejser til Japan i slutningen af august, hvor de skal klargøre udstillingen ”Lyden af saksens forløsning af de klippede eksistenser” til det japanske publikum. Udstillingen kombinerer på unik vis papirklip, lyd, foto og tekst og er en del af fejringen i 2017 af 150 året for indgåelse af diplomatiske forbindelser mellem Japan og Danmark.

Torben Jarlstrøm Clausen har udviklet udstillingen sammen med lydkunstneren Robert Cole Rizzi og fotografen Karen Relster:

– Denne udstilling har være undervejs i nogle år. Fra starten har det intentionen at prøve at kombinere forskellige genrer på en anderledes måde. Og vi er så endt med at kombinere papirklip, lyd, tekst og foto, hvilket jeg synes giver et helt nyt udtryk, som stimulerer flere sanser på én gang. Og vi er selvfølgelig mega spændte på at opleve det japanske publikums reaktion, siger Torben Jarlstrøm Clausen.

I Torben Jarlstrøm Clausens univers af klippede eksistenser er figurerne gemt dybt inde i papiret, før han sætter saksen til papiret. Han kan fornemme, at de er i papiret, men på det tidspunkt er figurerne uforløste og tynget af livets lod:

– Når min saks har klippet figurerne fri, færdes de glade i vores mangfoldige verden. Det er forklaringen på, at alle mine klippede eksistenser smiler og er glade. Det er således en universel historie om, at vi som mennesker må tage vare på eget liv og arbejde med de ting, der gør os triste og ulykkelige – for på den måde blive glade igen, fortæller Torben Jarlstrøm Clausen.

Nye kompositioner
Udstillingens publikum vil kunne lægge øre til nye kompositioner fra lydkunstneren Robert Cole Rizzis hånd. Han arbejder primært med reallydsoptagelser, og lyde som er så svage, at de kun kan optages af særligt følsomme mikrofoner:

– Til dette projekt optager jeg de ukendte og særegne lyde, der opstår, når Torben Jarlstrøm Clausens saks klipper sine eksistenser fri fra papiret, Det er lyden af saksen, der klipper, lyden af fingre der folder, vender og drejer papiret. Disse optagelse og andre reallyde bearbejder jeg i computeren til to kompositioner, som udgør udstillingens lydside, fortæller Robert Cole Rizzi.

Til udstillingen laver Robert Cole Rizzi også en dramatisk komposition, som illustrerer hvordan det lyder, når Torben Jarlstrøm Clausens papirklipeksistenser lever fortabt og opslugt i papiret. I denne komposition indarbejder Robert Cole Rizzi et væld af stemmer, som udtrykker papireksistensernes fortvivlelse over at være i den uforløste tilstand. Torben Jarlstrøm Clausen har skrevet teksten til formålet, som er indtalt på 15 forskellige sprog:

”Jeg er som lammet – mine sanser er synligt svækkede. Men som frøet, der tørster efter vand i jorden, findes min flossede sjæl dog stadig intakt. Det er strået, jeg klamrer mig til, og netop det giver håb”.

Robert Cole Rizzis komposition til udstillingen kommer til at vare ca. 8 minutter. Han har lavet en kort smagsprøve på 35 sekunder, hvor interesserede allerede nu kan høre, hvad det går ud på:

Fotos af forløsningen
I udstillingen indgår også 10 store billeder, som viser de forløsende øjeblikke der opstår, når Torben Jarlstrøm Clausens saks klipper de små papirklipeksistenser fri fra papiret. Udstillingens fotograf Karen Relster fortæller:

– Til dagligt arbejder jeg intensivt med lys og skygge, når jeg fotograferer mennesker. I dette projekt bruger jeg disse erfaringer, og derudover zoomer jeg virkelig tæt ind på saksens arbejde med papiret. Og på forunderlig vis fremstår papirklipeksistenserne nærmest levende, når de ses så tæt på og i den rette blanding af lys og skygge, fortæller Karen Relster.

Udstillingen ”Lyden af saksens forløsning af de klippede eksistenser” vises i perioden 2.9. – 1.10.2017 i H.C. Andersen Park i Funabashi, Tokyo. Ved udstillingens åbning holder Torben Jarlstrøm Clausen papirklipworkshop og Robert Cole Rizzi koncert for det japanske publikum. Udstillingen er støttet af Toyota-Fonden, Panduro Hobby, Den Danske Ambassade i Tokyo og The Scandinavia-Japan Sasakawa Foundation. Udstillingen er en del af det officielle program for af fejringen af 150 året for indgåelse af diplomatiske forbindelser mellem Japan og Danmark.

Robert Cole Rizzi optager lyden fra Torben Jarlstrøm Clausens saks: ”Til udstillingen optager Robert Cole Rizzi de ukendte og særegne lyde, der opstår, når Torben Jarlstrøm Clausens saks klipper eksistenserne fri fra papiret”.
Fotocollage med 10 fotos af Karen Relster: ”I udstillingen indgår 10 store billeder, som viser de forløsende øjeblikke der opstår, når Torben Jarlstrøm Clausens saks klipper de små papirklipeksistenser fri fra papiret”.
Photo by Karen Relster: ”En fod med blomster på titter frem på Karens Relsters foto af, når Torben Jarlstrøm Clausens saks klipper de små papirklipeksistenser fri fra papiret”.
Photo by Karen Relster: ”På Karen Relsters fotos ses bl.a. hvordan Torben Jarlstrøm Clausens saks klipper næsen fri, mens den lille ny papirklipeksistens vinker til verden”.
Photo by Karen Relster: ”Fotografen Karens Relster har foreviget, når Torben Jarlstrøm Clausens saks klipper de små papirklipeksistenser fri fra papiret. Her er figuren klippet helt fri”.